25.3 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Ακάθεκτος ο πληθωρισμός παραμένει στο 3% – Τι ανακοίνωσε η Eurostat; Ποια προιόντα και υπηρεσίες συνεχίζουν την ανηφόρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε ψηλά και διαμορφώθηκε στο 3% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε άλλες χώρες έπεσε κάτω του 2%, ελαφρώς μειωμένος από το 3,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Αυτή η σταθερή κατάσταση επιβεβαιώνει την εικόνα της οικονομίας, καθώς οι μηνιαίες ανατιμήσεις άγγιξαν το 1,7%. Οι Πορτογαλία και Ιταλία ακολούθησαν με ρυθμούς 1,2%, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές.

Πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Στην ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) μειώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο. Αυτή η πτώση δείχνει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην περιοχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από το 2% από τον Σεπτέμβριο του 2021. Παράλληλα, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, υποχώρησε στο 2,7%.

Διαβάστε επίσης:
Super Market: Τριγμοί και σοβαροί κίνδυνοι για Σκλαβενίτη – ΑΒ Βασιλόπουλο.Γιατί ο πληθωρισμός ωφελεί τους κολοσσούς του λιανεμπορίου

Κλάδοι υπό πίεση

Στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να είναι οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, καταγράφοντας αύξηση 4% τον Σεπτέμβριο, αν και με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό σε σύγκριση με τον Αύγουστο (4,1%). Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός ακολούθησαν με αύξηση 2,4%, ενώ οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν σημαντική πτώση, φτάνοντας το -6%.

Επιβράδυνση και σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες

Η τάση της πτώσης του πληθωρισμού είναι εμφανής και σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στη Γερμανία, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ υποχώρησε στο 1,8%, στη Γαλλία και την Ισπανία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία κατέγραψε δραματική πτώση στο 0,8%. Αυτές οι εξελίξεις εντείνουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εξετάσει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

Η στρατηγική της ΕΚΤ

Η τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού ανοίγει τον δρόμο για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ήδη υποδείξει την ανάγκη για τέτοιες ενέργειες, με τον πληθωρισμό σε πολλές χώρες να υποχωρεί κάτω από το 2%.

Η εικόνα του πληθωρισμού στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική, με τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται. Αντίθετα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να απολαμβάνουν κάποια ανακούφιση από τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι πολιτικές της ΕΚΤ αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, και οι καταναλωτές ελπίζουν σε θετικές αλλαγές που θα ανακουφίσουν την καθημερινότητά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου: Στο 2,9%, «καίνε» ξανά τα τρόφιμα

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της...

Πετρέλαιο: Βουτιά στις τιμές διεθνώς. Η επιρροή που ασκούν  στη αγορά τα αμερικανικά αποθέματα και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη με όχημα την αύξηση των αμερικανικών...