9.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Φέτα: Η νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττει σοβαρά το λευκό τυρί. Τι προβλέπει

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, η φέτα ΠΟΠ, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή πρόκληση λόγω της νέας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur. Η συμφωνία επιτρέπει στις χώρες της Νότιας Αμερικής να χρησιμοποιούν τον όρο “φέτα” για τα επόμενα επτά χρόνια, μια εξέλιξη που απειλεί άμεσα την αποκλειστικότητα του προϊόντος.

Με την ελληνική κτηνοτροφία να βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών, η είσοδος φθηνότερων προϊόντων από τη Mercosur προβλέπεται να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι εξαγωγές φέτας, που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2024, αποτελούν σημαντικό πυλώνα για την ελληνική οικονομία.

Η αποδυνάμωση ενός εθνικού προϊόντος

Η επταετής παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης της ονομασίας “φέτα” στις χώρες της Mercosur θέτει σε κίνδυνο την αυθεντικότητα του προϊόντος. Τυριά από αγελαδινό γάλα, παραγόμενα στη Βραζιλία και την Αργεντινή, θα μπορούν να κυκλοφορούν με την ονομασία “φέτα”, αρκεί να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προειδοποιεί για οικονομική καταστροφή, καθώς οι Έλληνες παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν αθέμιτο ανταγωνισμό από φθηνότερα προϊόντα που δεν τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ΠΟΠ. Ήδη, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος έχουν μειωθεί κατά 20 λεπτά ανά κιλό σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το κόστος των ζωοτροφών παραμένει υψηλό.

Ευρύτερες επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα

Η συμφωνία δεν πλήττει μόνο τη φέτα αλλά το σύνολο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Η εισαγωγή προϊόντων χαμηλού κόστους από τις χώρες της Mercosur, όπως βόειο κρέας, πουλερικά και φρούτα, χωρίς δασμούς, δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ, τα εισαγόμενα προϊόντα παράγονται με χαλαρότερα πρότυπα ασφαλείας και φυτοϋγειονομικές προδιαγραφές, γεγονός που εγείρει ανησυχίες τόσο για την ποιότητα όσο και για τη βιωσιμότητα των Ευρωπαίων παραγωγών.

Στο βόειο κρέας, ειδικότερα, η πίεση στις τιμές παραγωγού αναμένεται να ενταθεί, ενώ παράλληλα καταγράφεται ήδη μείωση στην τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος κατά 1,5 με 2 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Ουγγαρία: Γιατί χάνει 1 δισ. ευρώ κονδύλια από την ΕΕ – οι παραβιάσεις στο κράτος δικαίου και οι πολιτικές συνέπειες

Η Ουγγαρία έχασε επίσημα ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια, εξαιτίας παραβιάσεων που σχετίζονται...

Τουρκία: Καταρρέει η παραγωγή αυτοκινήτων. Πού οφείλεται

Σε σοβαρή κρίση βρίσκεται η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία, με τα στοιχεία να δείχνουν συνεχή πτωτική...