13 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Νέος ηγέτης στη Συρία: Ποιος είναι ο “μετριοπαθής” τζιχαντιστής που θέλει να καθησυχάσει τη Δύση –  Οι προκλήσεις και το διεθνές παιχνίδι ισχύος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η Συρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή μετά την εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία και τη χώρα από τις δυνάμεις της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ. Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, μηχανολόγος με θεολογικές σπουδές από το Ιντλίμπ, τοποθετείται ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός επιχειρώντας να προβάλει ένα μετριοπαθές προφίλ προς τη Δύση.

Με την επιλογή του, οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από το ISIS και να ενθαρρύνουν την επιστροφή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, αν και μένει να αποδειχθεί αν αυτή η μετριοπάθεια θα μεταφραστεί σε πράξη. Έχοντας αναπτύξει επαφές τόσο με τη Δύση όσο και με τη Ρωσία από το 2020, ο Μπασίρ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης.

Η χώρα αποτελεί πεδίο ενός νέου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Τουρκία επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Ο Μπασίρ και η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γεννημένος το 1983, ο Μπασίρ έχει χτίσει ένα αξιοσημείωτο προφίλ στην περιοχή του Ιντλίμπ. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας και οι διπλωματικές του επαφές έχουν οδηγήσει σε μια ιδιαίτερη συνθήκη: καμία από τις μεγάλες δυνάμεις – ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ και Τουρκία – δεν έχει εκφράσει δημόσια και ανοιχτή διαφωνία για την επιλογή του.

Παρότι η θητεία του προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, με στόχο τη σύνταξη νέου Συντάγματος, η παρουσία του θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της περιοχής.

Το διεθνές παιχνίδι ισχύος στη μετα-Άσαντ εποχή

Η πτώση του Άσαντ σηματοδοτεί μια σημαντική ήττα για τη Ρωσία. Τέσσερις ημέρες μετά την ανατροπή του καθεστώτος, παραμένει άγνωστο τι έχει συμβεί ή τι πρόκειται να συμβεί σε μια από τις μεγαλύτερες εξωχώριες βάσεις της Μόσχας στον κόσμο. Η Ρωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο τα όπλα της να περιέλθουν σε εχθρικά χέρια, ακόμη και των Ουκρανών.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιοχή, βλέποντας την ευκαιρία να ασκήσουν πίεση στο Ιράν. Tο Ισραήλ έχει καταλάβει την περιοχή των Γκολάν και έχει πλήξει εκατοντάδες στρατιωτικούς στόχους, ενώ η Τουρκία επιχειρεί να επεκτείνει τον έλεγχό της στα βόρεια σύνορα της Συρίας, με πρόσχημα τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Ουκρανία – Αποστέλλονται 40.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες σε ειδικούς ρόλους! Το σχέδιο υποστήριξης Μακρόν-Τουσκ, υπό τη σκιά Τραμπ  

Η επικείμενη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ...

Αυτή είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα: Παρουσιάστρια του FOX και πρώην σύντροφος του γιου του Τραμπ – Τι δήλωσε

Σε μια κίνηση έκπληξη που προβάλλεται ως σημαντική για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο νεοεκλεγείς...

Ταϊβάν: Η μεγαλύτερη κινεζική στρατιωτική άσκηση από το 1996 με 90 πλοία-αεροπλάνα. Πρόκληση στον Τράμπ

Η Ταϊβάν αναφέρει σημαντική αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, με τον εκπρόσωπο...