24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Νέα Υόρκη: Ελληνική επενδυτική απόβαση. Πάνω από 100 διαχειριστές κεφαλαίων στο συνέδριο που οργανώνουν JP Morgan και ΕΧΑΕ

Περισσότεροι από 100 διαχειριστές κεφαλαίων θα βρεθούν στο συνέδριο που οργανώνουν JP Morgan και ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη.

Η ελληνική “απόβαση” έχει ως στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ μέσω νέων εισαγωγών και placement το επόμενο διάστημα

Τα νέα διεθνή κεφάλαια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το βάθος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας συστήνοντας και την πιθανή εισαγωγή του στο β’ εξάμηνο του 2024.

Αυτό σημαίνει μια ενδιάμεση κατηγορία «υπό παρακολούθηση» από παρόχους δεικτών όπως η MSCI και η FTSE Russel, πριν την τελική αναβάθμισή του το 2025 από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.

Συναντήσεις – σε ειδικό πάνελ ο Μητσοτάκης

Την ερχόμενη Πέμπτη, στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνουν η JP Morgan με την ΕΧΑΕ αναμένονται πάνω από 100 διαχειριστές κεφαλαίων από κορυφαία «επενδυτικά σπίτια» να συναντηθούν με τις διοικήσεις σημαντικών εισηγμένων και μη εισηγμένων ελληνικών εταιρειών καθώς και με έλληνες αξιωματούχους.

Σε ειδικό πάνελ μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης:

  • σε άλλο πάνελ οι διοικήσεις των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και Μυτιληναίος θα αναφερθούν στις προοπτικές των κλάδων που δραστηριοποιούνται και
  • σε άλλο θα μιλήσουν και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Στη Ν. Υόρκη θα βρεθούν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HelleniQ Energy, Intrakat, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου, αξιωματούχοι του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του CVC Greece με μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Grivalia ακινήτων, η Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού και η PeopleCert, ο ελληνικός «μονόκερος» του Βύρωνα Νικολαΐδη.

Ο αερολιμένας

Τον Φεβρουάριο αναμένεται εξάλλου η δημόσια εγγραφή-ορόσημο, η μεγαλύτερη από το 2010, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα, που μόλις προσφάτως είδε την πιστοληπτική της αξιολόγηση να αφήνει πίσω της το επίπεδο «junk» («σκουπίδια»), ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα από τέσσερις εκ των πέντε (η Moody’s αναμένεται να τη δώσει στις 15 Μαρτίου) οίκων αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί από το ευρωσύστημα, προσπαθεί να δείξει στους επενδυτές ότι έχει ανακάμψει πλήρως 15 χρόνια μετά τη χρεοκοπία. Χάρη στην εκτίναξη του τουρισμού, η ταξιδιωτική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διαμορφώθηκε 10% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας έναντι συρρίκνωσης 4,5% για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων.

Με εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 350-360 εκατ. ευρώ και δείκτη Αξία Επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων (EV/EBITDA) στις 9 φορές, που είναι ο μέσος όρος αντίστοιχων αεροδρομίων στον κόσμο, μείον τον καθαρό δανεισμό, για τη διάθεση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να εισπράξει:

α. 470-500 εκατ. ευρώ περίπου με τη διάθεση του 19% των μετοχών μέσω δημόσιας εγγραφής σε έλληνες και ξένους επενδυτές και

β. 280-310 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με υπερτίμημα 19%, μέσω της οποίας η AviAlliance θα αποκτήσει επιπλέον 10% των μετοχών του ΔΑΑ που της προσδίδει τον απόλυτο έλεγχο στην εταιρεία.

Επιπλέον, από την οικογένεια Κοπελούζου (που ελέγχει σήμερα το 5%), η Ασημίνα Ελένη Κοπελούζου και ο Χρήστος Κοπελούζος έχουν το δικαίωμα να συνάψουν συμφωνία βασικού επενδυτή (cornerstone) για την αγορά προσφερόμενων μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η εταιρεία διένειμε μερίσματα ύψους 685 εκατ. κατά το 2023, με το 55% εξ αυτών να κατευθύνεται στα δημόσια ταμεία τα οποία ελέγχουν αντίστοιχο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου.

Με τον τρόπο αυτόν το Δημόσιο έχει ήδη εισπράξει μέρος της καθαρής αξίας της θέσης του και μάλιστα με τρόπο που δεν την αποδίδει απευθείας στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως θα γίνει με τα υπόλοιπα έσοδα της συναλλαγής κατά τη δημόσια εγγραφή. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να διαμορφωθεί και η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας κατά την εισαγωγή της, η οποία εκτιμάται στην περιοχή των 2,6 δισ. ευρώ.

Προεξόφληση

Στην αγορά πάντως προβληματίζει το γεγονός ότι η εκτίναξη της ζήτησης μετά την πανδημία έχει λίγο-πολύ προεξοφληθεί με αποτέλεσμα τα περιθώρια για μια απότομη απογείωση της εταιρείας να είναι περιορισμένα, ενώ μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ανανεωθεί με νέα συμφωνία και η περίοδος παραχώρησης της εμπορικής εκμετάλλευσης του «Ελ. Βενιζέλος» που ολοκληρώνεται σε 22 χρόνια.

Παράλληλα, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται όπως γράφει το ΒΗΜΑ, να προχωρήσει και η διάθεση του 27% της Πειραιώς κυριότητας ΤΧΣ (αν και υπάρχει σενάριο και για τη διάθεση μικρότερου ποσοστού, 18% περίπου).

Η απο-επένδυση του ΤΧΣ αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία μετά την ανακοίνωση στις 23 Φεβρουαρίου των αποτελεσμάτων του 2023 της τράπεζας, η οποία συμμετείχε σε roadshow προσφάτως στο Λονδίνο, ενώ στις 25 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει σε ξένους θεσμικούς τις προοπτικές της στη Νέα Υόρκη, στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, το οποίο αρχίζει μία ημέρα νωρίτερα με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτιμάται πως το placement θα είναι στα πρότυπα που έγινε η διάθεση για το 22% με τίμημα τα 1,067 δισ. ευρώ της Εθνικής του περασμένου Νοεμβρίου. Παράλληλα από τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται να εξεταστεί και η διάθεση ποσοστού της Εθνικής (το ΤΧΣ ελέγχει ακόμη το 18,39% της τράπεζας) καθώς αυτό μπορεί βάσει των κανονισμών να εξεταστεί 6 μήνες μετά το τέλος του πρόσφατου placement της τράπεζας.

Νέες εισαγωγές

Επίσης αναμένονται και οι νέες εισαγωγές εταιρειών ακινήτων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, της Intracom Properties λόγω της συγχώνευσης με την ΚΛΜ, αλλά και της Lamda Malls, της νέας θυγατρικής της Lamda Development, στην οποία ανοίκουν ανήκουν τα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens καθώς και τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria, τα οποία είναι υπό κατασκευή στο Ελληνικό.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE