25.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Bloomberg: Τι είπε για την άμεση πληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, οι ανακοινώσεις των προγραμματικών

Στην ομιλία του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις που αρχίζουν αύριο στη Βουλή στρέφει το βλέμμα του το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως φρόντισε να ανοίξει από νωρίς τα χαρτιά του στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, με συνέντευξή του στο διεθνές οικονομικό δίκτυο Bloomberg.

Η είδηση που έδωσε ο πρωθυπουργός σχετίζεται:

  • με τη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όσο συντομότερα αυτό είναι εφικτό και
  • μια συνολική προσέγγιση ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σε μια εποχή που η ΕΚΤ αυξάνει το κόστος του χρήματος. «Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Η συγκεκριμένη κίνηση, πέραν των άμεσων ωφελειών από την εξοικονόμηση τόκων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί κυρίως στην εκπομπή ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την εμπειρία και τη θέληση να διατηρήσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και να συνεχίσουν σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν και το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που τόνισε ότι η χώρα είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα και δεν θα μπει σε δημαγωγικούς πειρασμούς μέσω μιας ακατάσχετης παροχολογίας.

Ξεκάθαρο σήμα στις αγορές και τους πολίτες

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποπληρώσει άμεσα, εντός του έτους, μνημονιακά δάνεια από την πρώτη δανειακή σύμβαση, ύψους άνω των 5 δισ, είναι ένα ξεκάθαρο σήμα και προς τις αγορές.

Παράλληλα αποτελεί και ένα μήνυμα προς τους πολίτες, ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το πέρασμα στην επόμενη, μεταμνημονιακή μέρα που δεν έχει καμία σχέση με περικοπές και αυξήσεις φόρων, αλλά, αντίθετα, με αυξήσεις μισθών, μείωση φορολογικών βαρών και ενίσχυση της παραγωγικής οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, ετοιμάζεται να δώσει ένα συνολικό στίγμα για την πολιτική του με ορίζοντα τετραετίας, περιγράφοντας τις προτεραιότητες σε οικονομία, υγεία και κράτος, με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Στις κλειστές συσκέψεις που θα γίνουν και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στόχος είναι να “κλειδώσει” η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ως προς τους βασικούς της άξονες. Ο πρωθυπουργός είναι, πάντως, της άποψης ότι το πολιτικό σκηνικό είναι πλέον ριζικά διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πυρήνας της  τοποθέτησης του θα είναι ότι η χώρα και το πολιτικό σύστημα μπαίνουν σε μια νέα εποχή.

Μια εποχή χαμηλότερης έντασης και μικρότερης τοξικότητας, κατά την οποία οι πολίτες επιζητούν σταθερότητα και απτές λύσεις στα προβλήματά τους, συνεπώς κυρίαρχη πολιτική δύναμη θα είναι αυτή που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το αιτούμενο. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει το σχέδιο και το πρόγραμμα για κάτι τέτοιο, εξ ου και ψηφίστηκε για δεύτερη φορά από τους πολίτες.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, το κεντρικό μέλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αναλωθεί σε παροχολογία για το επόμενο διάστημα, ιδίως από τη στιγμή που ο ίδιος έχει περιγράψει αναλυτικά το πρόγραμμα της ΝΔ και έχει παράλληλα δεσμευθεί για τη νομοθέτηση της υποχρέωσης των κομμάτων να κοστολογούν το προεκλογικό τους πρόγραμμα.

Ίσως να υπάρξει έκπληξη

Πλην όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ομιλία του κ. Μητσοτάκη να περιλαμβάνει κάποια…έκπληξη. Αυτό είχε κάνει ο πρωθυπουργός και στις προγραμματικές του 2019, όταν ανακοίνωσε παρεμβάσεις που δεν είχαν προαναγγελθεί, ενώ επέσπευσε την εφαρμογή μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων. Σύμφωνα με συνεργάτες του, πάντως, η προοπτική ο κ. Μητσοτάκης να φέρει «πιο μπροστά» μέτρα που έχει εξαγγείλει για το μεσοπρόθεσμο διάστημα έχει λίγες πιθανότητες, με δεδομένο ότι εντός Ιουλίου θα έρθει φορο-νομοσχέδιο που θα υλοποιεί τις άμεσες οικονομικές εξαγγελίες της ΝΔ.

Αντίπαλος τα προβλήματα

Με δεδομένο, πάντως, ότι αυτή την ώρα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας άμεσος πολιτικός αντίπαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις υψηλές προσδοκίες των πολιτών.
Γι’ αυτό και ο ίδιος θα δώσει ένα αναλυτικό στίγμα των προθέσεών του, σκιαγραφόντας τον καμβά των επόμενων παρεμβάσεων και διαμηνύοντας στους πολίτες ότι η κυβέρνηση του θα είναι μια κυβέρνηση δουλειάς.
Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE