9.5 C
Athens
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025

Μητσοτάκης: «Κανένα θέμα κυριαρχίας στο τραπέζι με τον Ερντογάν» – Τι θα συζητήσουν σήμερα οι δύο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Με στόχο την επιβεβαίωση για την διατήρηση των «ήρεμων νερών» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς κανένα θέμα κυριαρχίας στο τραπέζι, θα ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στις 18:30 ώρα Ελλάδας. Στην συνάντηση θα βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την συνομιλία με δεδομένες τις πάγιες ελληνικές θέσεις αλλά και τις «κόκκινες γραμμές», με διάθεση να συνεχιστεί ο επικοδομοιτικός διάλογος και να προωθηθούν τα θέματα ήπιας διπλωματίας. Όσον αφορά τα βαριά ζητήματα της ατζέντας οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές.

«Για να συζητηθεί μία διαφορά πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη ποια είναι η ατζέντα, αλλά εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε σε κάτι άλλο, πέρα από τη μοναδική διαφορά, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, άρα αυτό είναι δεδομένο. Το εάν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αυτό αξιολογείται από την κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Σίγουρα θα δώσουμε έμφαση στη θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν έχει χάσει από αυτή τη διαδικασία, ούτε καν προτίθεται ποτέ να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει συνολικά από την εξωτερική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας. Και από εκεί και πέρα, σε διπλωματικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται, γίνονται με ακριβώς αυτό τον στόχο, μια πιο ισχυρή, μια πιο δυνατή Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά», ανέφερε, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το τετ α τετ κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα κινηθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε σφιχτό χρονικό πλαίσιο, χωρίς αυτό να αφαιρεί τη βαρύτητα των συζητήσεων σε μία συγκυρία κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με σημεία αναφοράς τα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Η ατζέντα της συζήτησης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ορόσημο, θα αποτελέσει η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.

Επί τάπητος και το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Επί τάπητος, πέρα από την επισκόπηση των διμερών θέσεων, θα τεθεί και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Κυβερνητικά στελέχη, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζουν «πολύ καλή τη συνεργασία» των δύο χωρών, που έχει  βοηθήσει στη συγκράτηση των ροών. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αναβάθμισης της στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. Κάτι που αναμένεται ότι θα εξετάσουν οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν. «Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία…» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά θα συζητήσει το Κυπριακό

Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης το Κυπριακό. Η Αθήνα θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπάρχει προσδοκία για μία συνάντηση τους, παρά το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να είναι αρνητική, προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις και παράλογους όρους.

«Έχουμε ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της Κύπρου… Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μία διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα…κόκκινων γραμμών. Να το κάνουμε σαφές. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι ο διάλογος είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Έχουμε αποτελέσματα από τον διάλογο σε πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χώρα μας, όπως είναι ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η καλή συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού όπου, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, φαίνεται επιτυχής και μετράει πολύ και η συνδρομή των γειτόνων μας στην Τουρκία. Αλλά διάλογος δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι συμφωνήσαμε σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι η χώρα μας είναι αφελής ως προς τις συζητήσεις που επίκεινται», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκησε στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον στο κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Συγκινητικός αποχαιρετισμός Μητσοτάκη στον Σημίτη: “Αγωνιστής της Δημοκρατίας που ανήκει πλέον στην Ιστορία”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέτισε φόρο τιμής στον Κώστα Σημίτη κατά την επικήδεια τελετή....

Γιατί απέτυχαν τα Bayraktar στην Ουκρανία. Οι λόγοι που αποσύρθηκαν απο την πρώτη γραμμή των μαχών

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το πεδίο των...

Τα πρόσωπα που σκέφτεται ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Βενιζέλος, Στουρνάρας στη λίστα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση...