Πολλά ερωτήματα και ένα αμφίβολο πολιτικό μήνυμα περνά η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τώρα τον βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά, από τις ΗΠΑ. Η ΝΔ βρίσκεται σε μια περίοδο που το εσωκομματικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από μία κινητικότητα και το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Μητσοτάκης με την διαγραφή Σαλμά, δεν έχει να κάνει με την πολιτική διαφωνία του ίδιου που ήταν ξεκάθαρη αλλά με τους άλλους βουλευτές που ίσως δείξουν ανάλογη συμπεριφορά.
Είναι κοινό μυστικό, όμως, ότι εδώ και αρκετό καιρό υπήρχε γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με διάφορες παρεμβάσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριου Σαλμά. Η διαγραφή του μόνο αίσθηση δεν προκάλεσε στους κύκλους του κόμματος.
Η πρόσφατη ερώτηση των «11» του αντάρτικου στη ΝΔ προκάλεσε εντάσεις και εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σαλμάς ήταν εκ των 11 που κατέθεσαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά δεν έμεινε εκεί. Αντιθέτως, σκόπευε πολιτικά να συνεχίσει με το θέμα του «φωτογραφικού διαγωνισμού», σε συγκεκριμένη εταιρία σε διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Σαλμάς είχε αναφέρει το περιστατικό στην Κ.Ο. του κόμματος, έκανε ερώτηση που απαντήθηκε από τη Λίνα Μενδώνη τον Ιούλιο και με αφορμή την ερώτηση των «11» επανέφερε το θέμα σε συνεντεύξεις του στο Kontra και στο Open. Ο κ. Σαλμάς εγκαλείται για αντικοινοβουλευτική και αντισυναδελφική συμπεριφορά σε σχέση με τα όσα έλεγε σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Πίσω από την επιμονή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργού, το Μαξίμου βλέπει υστεροβουλία και όχι θεμιτή πολιτική κριτική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να επιδείξει την ίδια πολιτική ανοχή, την οποία επέδειξε μετά την ευθεία σύγκρουση του με τον κ. Σαλμά στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις ευρωεκλογές. Τότε ο βουλευτής είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική για τους λίγους και είχε στραφεί εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας ότι το επιτελικό κράτος είναι αυτός και πέντε φίλοι του. Εκείνη τη μέρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέπεμψε τον κ. Σαλμά προς διαγραφή, αλλά άφησε να διαρρεύσει ότι ήταν η τελευταία φορά.
Η υπόθεση των κυλικείων ήταν καταλυτική για την διαγραφή Σαλμά
Η υπόθεση των κυλικείων και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του βουλευτή, όμως, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη», έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνεπώς, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει ένα μήνυμα υπενθύμισης για τις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν.
«Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας», τονίζουν κύκλοι της ΝΔ.
Η υπόθεση Σαλμά θα έχει και συνέχεια, καθώς για τις 12:00 τη Δευτέρα έχει οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ. Ο κ. Σαλμάς σε συνομιλητές του έλεγε ότι θα παραστεί και θα απαντήσει στα όσα του αποδίδονται, αν και αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης στα δύο τηλεφωνήματα που του έκανε δεν του εξήγησε ποιο ήταν το αντικείμενο της παραπομπής.
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η παραπομπή του αφορά «την αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή». Η διαγραφή θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ενώ ο κ. Σαλμάς δεν φαίνεται διατεθειμένος να είναι πιο συνετός, όπως αυτό του Λευτέρη Αυγενάκη, συντασσόμενος με τις κυβερνητικές επιλογές, εφόσον διαγραφεί.
Προ μηνών ο κ. Σαλμάς είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις και για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη και είχε καμφθεί την τελευταία στιγμή, ενώ είχε καταψηφίσει και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.