Μέσα σε μόλις 30 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού.
Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντώνται στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου είχαν το πρώτο τετ α τετ το 2019, χωρίς θετικά αποτελέσματα.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.
Ο διάλογος των δύο ανδρών:
«Τι κάνεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».
Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».


Το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης
«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο» είχε αναφέρει πριν την συνάντηση κυβερνητική πηγή.
Το τελευταίο διάστημα επικρατούν ήρεμα νερά στο Αιγαίο και σε αυτό στοχεύουν οι δύο πλευρές: Στη διατήρηση του καλού κλίματος που επικρατεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τους τελευταίους 14 μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν συνυπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2023 την Διακήρυξη των Αθηνών.
Κρίσιμο θέμα που απασχολεί και τις δύο χώρες είναι το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν και το Κυπριακό για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Παρά την σκληρή στάση που κρατά η Τουρκία την τελευταία διετία, στην ελληνική πλευρά εκτιμούν ότι οι πιέσεις που ασκεί ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ μπορούν να αποδώσουν και να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων η Κυπριακή Δημοκρατία και η τουρκοκυπριακή πλευρά με την συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.
Π. Μαρινάκης: «Δεν θα θέσουμε ζήτημα κυριαρχίας»
Όπως τόνισε νωρίτερα στο Real fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «ο στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή την φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε». Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως πρόκειται για σημαντική και στρατηγική επιλογή και της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία όμως δεν συνεπάγεται έκπτωση ή οποιαδήποτε συζήτηση περί κόκκινων γραμμών και πολύ περισσότερο το να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας.
«Άλλη μια τέτοια σημαντική συνάντηση είναι και η σημερινή. Εμείς το βλέπουμε βήμα – βήμα, χωρίς αφέλεια αλλά με πίστη, με βάση και τα αποτελέσματα που αυτό αποδίδει», τόνισε επαναλαμβάνοντας πως ο διάλογος δεν συνεπάγεται συμφωνία και το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς.
Ερντογάν: Ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ
Ο Ερντογάν λίγο πριν την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σχολιάζοντας πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να άρει την απομόνωση στην οποία βρίσκεται η “Βόρεια Κύπρος”».
«Οι Τουρκοκύπριοι είχαν πάντα δικαιώματα γύρω από το νησί. Έχουν περάσει 61 χρόνια από την εμφάνιση του Κυπριακού ζητήματος. Στο νησί επικρατούσε ειρήνη και ηρεμία. Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει εντελώς την ισχύ του. Υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Η απομόνωση πρέπει τώρα να λάβει τέλος. Σήμερα, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», είπε σύμφωνα με το TRTHaber.