25.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Με ποια πρωτόκολλα και προϋποθέσεις “κλείδωσε” το άνοιγμα των σχολείων

Οπως ήταν προγραμματισμένο ‘Κλείδωσε” το άνοιγμα των σχολείων απο την επόμενη Δευτέρα.  Προϋπόθεση είναι το αυξημένο testing , γεγονός που σημαίνει ότι κάθε μαθητής θα υποβάλλεται σε τρία αντί για δυο self tests την εβδομάδα, κάτι που θα αφορά και τα εμβολιασμένα παιδιά.

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου βάρυνε αφενός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν αποτελέσει εστίες διασποράς, αφετέρου για παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς λόγους καθώς οι μαθητές δεν γίνεται να μείνουν πίσω στα μαθήματά τους, ενώ το ενδοσχολικό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Βέβαιο  είναι ότι στοπ θα μπει στις σχολικές εκδρομές, ενώ προκρίνονται αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των τμημάτων, ώστε να κλείνουν πιο εύκολα όταν θα καταγράφονται κρούσματα. Σήμερα ισχύει το 50%+1, αλλά εκτός απροόπτου αυτό θα μετατραπεί σε 40%+1 ή ακόμα και 30%+1.

Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή και το απόγευμα αναμένονται οι σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Υπουργός Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα στην καθιερωμένη πρωϊνή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους αξιωματούχους, εξετάστηκαν τα μέτρα της δια ζώσης επαναλειτουργίας των σχολείων.

Αμέσως μετά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας ακολούθησαν διαδοχικές συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων με απώτερο σκοπό να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, προκειμένου η εκπαίδευση να λειτουργήσει ξανά.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» σημείωσε ότι «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών σήμερα, θα συζητηθεί το θέμα των ελέγχων για εκπαιδευτικούς και μαθητές και αν χρειαστεί με τα νέα δεδομένα κάποια πιθανή τροποποίηση πρωτοκόλλων. Αφού η κυβέρνηση ακούσει τις εισηγήσεις μετά θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, πολύ σύντομα. Είμαστε έτοιμοι και εξετάζουμε όλα τα σενάρια».

Πρόθεση και προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι ανοιχτά σχολεία με υγιείς μαθητές, ξεκαθάρισε ο κ. Κόπτσης επισημαίνοντας πως ο χώρος του σχολείου έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλέστατος για τους μαθητές.

«Έχει ένα τέτοιο οριοθετημένο πλαίσιο, που με την τήρηση των μέτρων, που έχει γίνει απαρέγκλιτα και ευχαριστούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς για αυτό, όπως έχουν δείξει τα στοιχεία, εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα με το πρωτόκολλο που ίσχυε είχαμε μείωση των κρουσμάτων από 11.000 στα 8000 και ο αυξημένος αριθμός τέστινγκ, πλέον των 32 εκατ. που διατέθηκαν, ανίχνευσαν το 84,5% των θετικών κρουσμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο. Και μετά τις γιορτές το ποσοστό αυτό είναι στο 49%, που δείχνει πόσο πολύ το ανοιχτό σχολείο με το αυξημένο testing εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών».

Ανέφερε μάλιστα πως σε ένα σύνολο 81.000 τμημάτων, 200 είχαν αναστείλει την λειτουργία τους, ενώ το Υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα εδώ και 1 χρόνο, να εφαρμόσει την τηλεεκπαίδευση σε ένα τμήμα που αναστέλλει την λειτουργία του αν όχι την ίδια μέρα, την επόμενη.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE