20.4 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

«Μαύρη μέρα» για τις αγορές σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική – Βουτιά 5,78% στην Αθήνα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Αναστάτωση στις αγορές έχει προκαλέσει το νέο κύμα ρευστοποιήσεων που σαρώνει σήμερα όλες τις αγορές του πλανήτη από την Ευρώπη και την Αμερική έως και την Ασία.

Στο «μάτι του κυκλώνα» έχει μπει και το Χρηματιστήριο Αθηνών με το παγκόσμιο sell-off να το επηρεάζει άμεσα. Οι επενδυτές προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις μετοχές τους και ο Γενικός Δείκτης έχει βυθιστεί στο -5,78%.

Κύρια αίτια της πτωτικής πορείας της παγκόσμιας αγοράς είναι τα απογοητευτικά στοιχεία που επιδεικνύει η αμερικάνικη οικονομία υπό την σκιά της ύφεσης αλλά και και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στην Μέση Ανατολή.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Στη σημερινή συνεδρίαση (05/08) ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτωτική πορεία κατά -5,79% ενώ διαπραγματεύεται στις 1.346,46 μονάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου και του αρνητικού ρεκόρ των 1.357,30 μονάδων (16 Απριλίου).

Οι μεγαλύτερες ημερίσιες πτώσεις, σύμφωνα και με την σημερινή εικόνα εντοπίζονται στις 15 Μαρτίου 2023 (-4,55%), στις 14 Ιουνίου 2022 (-4,6%) και στις 24 Φεβρουαρίου 2022 (-6,42%). Οι αμέσως επόμενες χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται στον φετινό Ιανουάριο, με κίνδυνο να «εξαϋλωθούν» τα κέρδη του 2024 σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, προς τις 1.300 μονάδες.

Οι sellers εστιάζουν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές λόγω της γενικότερης πτωτικής πορείας που χαρακτηρίζει τον κλάδο το τελευταίο διάστημα. Το γενικότερο sell-off που επικρατεί έχει επηρεάσει βαθιά τη Λεωφόρο Αθηνών εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για μια πιθανή ύφεση της αμερικάνικης οικονομίας αλλά και μια αναμενόμενη επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται και οι ανακοινώσεις σχετικά με τις εξαμηνιαία αποτελέσματα αμέσως μετά από σχετικές γνωστοποιήσεις που έκαναν συστημικές τράπεζες. Την αρχή κάνει η ΔΕΗ την Τρίτη (6/8) και ακολουθούν ο ΟΤΕ και η Coca Cola την Τετάρτη (7/8). Την Πέμπτη (8/8) σειρά έχουν η Ideal Holdings και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ενώ την Παρασκευή (9/8) ολοκληρώνεται ο «κύκλος» των ανακοινώσεων με την BriQ Properties και την Intercontinental International.

Την επόμενη Δευτέρα (12/8) αναμένεται η ετυμηγορία για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης (MSCI Quarterly Index Review). Ελαφρύ προβάδισμα για αναβάθμιση στον MSCI Greece Standard Index έχει η Titan. Οι όποιες αλλαγές -αν γίνουν- θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου (effective date). Υπενθυμίζεται ότι στον βασικό δείκτη για τις ελληνικές μετοχές βρίσκουμε σήμερα τις εξής 10: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Metlen, Jumbo και Motor Oil.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, επίσης, κατάφερε να συμπεριληφθεί στην watchlist του S&P DJI για ενδεχόμενη αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές από το 2025. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει την ανάγκη για την Ελλάδα να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε το RRF, γεγονός που αποτελεί τη βάση της σημαντικής προόδου της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ποσού 0,26 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η Alpha Real Estate Services.

Χωρίς αμφισβήτηση η υπεροχή των πωλητών

Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής θεωρήθηκε η χειρότερη των τελευταίων 16 μηνών, η σημερινή αναμένεται ακόμα πιο οδυνηρή. Στους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες «βουλιάζουν» κατά -6,45% στις 1.173,74 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -5,13% στις 3.309,53 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται χαμηλότερα κατά -5,5% στις 2.120,76 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 75,741 εκατ. ευρώ, απόδειξη του ότι οι πωλητές τοποθετούνται μαζικά στους τίτλους του Χρηματιστηρίου. Στο 1,769 εκατ. ευρώ τα πακέτα. Οι συναλλαγές για την Πειραιώς ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ, και για τις ΕΤΕ και Metlen τα 7 εκατ. ευρώ. Στα 94,749 δισ. ευρώ έχει «πέσει» η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Κανένα περιθώριο αντίδρασης στο ταμπλό, με 108 πτωτικές μετοχές, 5 αμετάβλητες και μόλις… 4 ανοδικές.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank διολισθαίνει κατά -7,6% στο 1,8915 ευρώ και έπονται η Alpha Bank (-7,07% στο 1,512 ευρώ), η Πειραιώς (-6,79% στα 3,569 ευρώ) και η Εθνική (-5,99% στα 7,22 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες -6% με -8% καταγράφουν η Aegean, η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Titan, η Viohalco και η ΕΥΔΑΠ. Ακολουθούν στο -5% με -6% οι Metlen, ΟΠΑΠ, HELLENiQ ENERGY, Lamda Development, Cenergy, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Autohellas και ElvalHalcor. Πτώση -4% με -5% για τον ΟΤΕ και τη Motor Oil, ενώ πέριξ του -3% με -4% υποχωρούν η Jumbo και ο ΔΑΑ.


Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ηγούνται των απωλειών (πέριξ του -8% με -9%) η Intralot, η Profile και η Optima Bank. Ακολουθούν στο -7% με -8% η ΕΧΑΕ, η ΑΒΑΞ και η Lavipharm. Πτώση -5% με -6% για την Intracom Holdings, την Ideal και την Τεχνική Ολυμπιακή. Χάνουν -4% με -5% ο ΑΔΜΗΕ, η Fourlis, η Intrakat, η Quest, η Austriacard και η Πλαστικά Θράκης.

Τι συμβαίνει στις αγορές της Αμερικής και της Ασίας

Η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να ξεκινήσει με φανερή πτώση στη Wall Street. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά προέρχεται από απανωτά «σφυροκοπήματα» των πωλητών, με τον S&P 500 να σημειώνει την Παρασκευή τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο ετών. Η αναζωπύρωση των φόβων για ύφεση είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν έντονες πιέσεις στους κλάδους της τεχνολογίας, των τραπεζών και της ενέργειας. Ταυτόχρονα, τα ασθενέστερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ πυροδότησαν νέες ανησυχίες. Σε υψηλό 4ετίας ο δείκτης VIX, που μετρά τη μεταβλητότητα στην αγορά, έχοντας «ανέβει» στις 50 μονάδες με αύξηση μεγαλύτερη του +110%.

Vertigo προκαλεί το sell off στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις απώλειες του Stoxx 600 να ξεπερνούν το -2,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Φεβρουάριο (αρνητικό ρεκόρ 6μήνου). Περισσότερο από -3% υποχωρεί ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ υπερβαίνουν το -2% οι απώλειες για τους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Φανερή είναι και η πτώση στις αγορές της Ασίας με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα να καταγράφουν έως και διψήφια ποσοστά. «Κατρακύλα» άνω των 4.800 μονάδων ή σχεδόν -13,5% για τον Nikkei στο Τόκιο, διαγράφοντας όλα τα κέρδη του 2024, στη χειρότερη συνεδρίαση από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Στη Σεούλ ο Kospi διολίσθησε κατά ή -8,8%, ενώ νωρίτερα έχανε περισσότερο από -10%. Πάνω από -8% οπισθοχώρησε ο δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν. Απώλειες -3,7% σημείωσε ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: