21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Μακρόν: Διώχνει την πρωθυπουργό και κάνει ευρύ ανασχηματισμό. Ποιος είναι ο νέος εκλεκτός του Προέδρου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στη Γαλλία με τον Μακρόν να απομακρύνει την πρωθυπουργό Μπορν από τη θέση της

Στόχος του Προέδρου της Γαλλίας με την απομάκρυνση της Ελιζαμπέτ Μπορν από την πρωθυπουργία είναινα δώσει νέο αέρα στην κυβέρνησή του.

Η καρέκλα της πρωθυπουργού τρίζει μετά την αρχική απόρριψη του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό που προωθούσε ο Μακρόν και την ψήφισή του τελικά με πολλές αμφιλεγόμενες αλλαγές, που επέβαλε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

Ο Μακρόν, που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν ενόψει των Ευρωεκλογών, συναντήθηκε με την Μπορν το βράδυ της Κυριακής .

Σύμφωνα με το γραφείο του η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πλημμύρες στη βόρεια Γαλλία , αλλά γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος και η πρωθυπουργός πιθανότατα συζήτησαν έναν ευρέως προβλεπόμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, η υποστήριξη του οποίου προς τον Μακρόν ήταν ζωτικής σημασίας για την εκλογή του το 2017, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι «είναι απαραίτητη μια αλλαγή» στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το γαλλικό σύστημα, ο πρόεδρος της χώρας καθορίζει τις γενικές πολιτικές, αλλά ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για την καθημερινή διαχείριση της κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά πληρώνουν το τίμημα όταν μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει αναταράξεις.

Ο Μακρόν βιάζεται για το “restart” της κυβέρνησής του

Στους 20 μήνες της στην πρωθυπουργία η 62χρονη Μπορν έχει περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό κι έχει αντιπαρέλθει προηγούμενες αμφιβολίες για την ικανότητά της στο τιμόνι της κυβέρνησης.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα ο Μακρόν διαβουλεύτηκε με πρόσωπα-κλειδιά περιλαμβανομένων του Μπαϊρού, του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και του πρώην πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ για την αναζωογόνηση της κυβέρνησης.

Ο Μακρόν φαίνεται, βέβαια, ότι δεν είχε λάβει τελικές αποφάσεις πριν το τετ-α-τετ με τη Μπορν, με στενό σύμβουλό του να σημειώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος «οριστικοποιεί τις επιλογές του» κι ότι «τα πράγματα θα κινηθούν στις αρχές της εβδομάδας, πιθανώς με έναν νέο πρωθυπουργό τη Δευτέρα».

Άλλος σύμβουλός του είπε ότι ο Μακρόν «βιάζεται», όμως ένας άλλος συνεργάτης του πρόσθεσε ότι «όλα είναι δυνατά, ακόμη και να μη γίνει τίποτε», δηλαδή να διατηρήσει η Μπορν το πόστο της.

Οι “εκλεκτοί” του Μακρόν – Οι πιθανοί αντικαταστάτες της Μπορν στην πρωθυπουργία

Εφόσον τελικά απομακρυνθεί η Μπορν, οι δύο επικρατέστεροι διάδοχοί της είναι ο 37χρονος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί και ο 43χρονος πρώην υπουργός Γεωργίας, Ζυλιάν Ντενορμαντί, συνεργάτης εδώ και μια δεκαετία του Μακρόν.

Η επιλογή ενός εκ των δύο απειλεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στην κυβέρνηση Μακρόν. Ο Ντενορμαντί ήταν στο πλευρό του Μακρόν από την αρχή της προεδρικής του καμπάνιας το 2017, ενώ ο Λεκορνί μεταπήδησε στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου από το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Το κόμμα του Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και έχει κλονιστεί από τις διαφωνίες για τον νόμο για το μεταναστευτικό, που αυστηροποιήθηκε προκειμένου να λάβει την αναγκαία για να ψηφιστεί υποστήριξη από την Δεξιά.

Ο Ντενορμαντί λίγο έλειψε να ιδρύσει μαζί με τον μακρόν μια νεοφυή επιχείρηση το 2014 προτού γίνει αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του, όταν ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ντενορμαντί εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 2022. Ο Λεκορνί προσχώρησε στον Μακρόν το 2017 και αν επιλεγεί για το Ματινιόν, θα ακολουθήσει τα βήματα των δύο προηγούμενων πρωθυπουργών, του Εντουάρ Φιλίπ και του Ζαν Καστέξ, οι οποίοι επίσης αυτομόλησαν από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Λεκορνί έχει γίνει στενός σύμβουλος του Μακρόν, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στην τοπική και περιφερειακή κυβέρνηση. Ωστόσο, ένας στενός σύμβουλος προειδοποίησε ότι «ίσως κινούμαστε πολύ γρήγορα για να καταδικάσουμε» την Μπορν.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE