Με ρώσικα κεφάλαια κάνει τις «βρώμικες δουλειές» της Μόσχας στην Ε.Ε. το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ενώπιον της Κυπριακής Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, τα κόμματα συνέβαλαν στη διαμόρφωση Φιλορωσικών θέσεων με ψηφίσματα κλπ. Ωστόσο, οι επιλήψιμες σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, έχουν βάθος και δεν είναι τυχαίο που οι εταίροι της, θεωρούσαν τη Λευκωσία μακρύ βραχίονα της Μόσχας στην ΕΕ.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ιστοσελίδα Cyprus Times, η Κύπρος, ακόμα και πριν την παράνομη ρωσική εισβολή και κατοχή της Κριμαίας το 2014, πουλούσε εκδούλευση στη Ρωσία, ενίοτε και εις βάρος των δικών της συμφερόντων. Εμπιστευτικά έγγραφα του 2012 αποκαλύπτουν πως ένα χρόνο μετά την εξασφάλιση δανείου από τη Ρωσία, η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, ήταν υποστήριξη της Ρωσίας σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα ακόμα και αν αυτό σημαίνει απομόνωση από τους εταίρους της.
Στις αρχές του 2012 η τοπική βουλή της Αγίας Πετρούπολης είχε εγκρίνει έναν ομοφοβικό νόμο, υπό τον μανδύα της προστασίας των ανηλίκων, από την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, έγιναν συλλήψεις και καταδικάστηκαν ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν.
Το θέμα τέθηκε ως θέμα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης (τότε συμμετείχε και η Ρωσία). Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συνήθως διαμορφώνουν κοινή θέση και την παρουσιάζουν, αλλά στα θέματα που αφορούσαν τη Ρωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα, για την επίτευξη ομοφωνίας. Για το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και η Ρωσία, δεν επεδείκνυε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν το θεωρούσε σοβαρό.
Δεν μπορεί να μην ληφθούν υπόψη και οι αποκαλύψεις που αφορούσαν την επιλήψιμη μορφή της «συνεργασίας» εισαγγελέα της Κύπρου με τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να υπάρξει και πάλι διεθνής διασυρμός.
O βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες απευθύνεται στη Europol και ρωτά αν προτίθεται να εξετάσει τις αποκαλύψεις του OCCRP για χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΑΚΕΛ, από ρωσικό λόμπι, για εξασφάλιση πολιτικής στήριξης μετά την κατάληψη της Κριμαίας. Ο κ. Δημητρίου επικαλείται την εμπλοκή της Europol στο σκάνδαλο του Qatargate, με τις συλλήψεις ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή. Σημειώνει πως οι δύο υποθέσεις έχουν σα, οι επιλήψιμες σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, έχουν βάθος και δεν είναι τυχαίο που οι εταίροι της, θεωρούσαν τη Λευκωσία μακρύ βραχίονα της Μόσχας στην ΕΕ.φείς ομοιότητες.