Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) προχωρά στην πρώτη επίσημη εκτίμηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, αποκαλύπτοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενδέχεται να φτάσουν τα 680 δισ. κυβικά μέτρα (bcm).
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις και περιοχές Έρευνας
Όπως γράφει ο Οικονομικόε Ταχυδρόμος και σύμφωνα με πληροφορίες από την ετήσια οικονομική έκθεση του 2023 της ΕΔΕΥΕΠ, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) φυσικού αερίου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, όπου δεν έχει ακόμα γίνει εξερευνητική γεώτρηση.
Αυτά τα κοιτάσματα φαίνεται να επαρκούν για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης, καθιστώντας την Ελλάδα πιθανό εξαγωγέα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η ΕΔΕΥΕΠ, υπό την ηγεσία του προεδρεύοντος Ρίκαρντ Σκούφια και του διευθύνοντος συμβούλου Άρη Στεφάτου, αναφέρει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οκτώ ενεργές συμβάσεις για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα. Επενδυτές όπως η ExxonMobil και η Energean έχουν ήδη εμπλακεί στις διαδικασίες έρευνας, με περιοχές όπως το Πρίνος να βρίσκονται σε φάση παραγωγής και άλλες σε φάση ανάπτυξης.
Απόφαση για γεωτρήσεις έως το τέλος του 2024
Η ΕΔΕΥΕΠ τονίζει ότι η προσοχή επικεντρώνεται στις περιοχές που βρίσκονται σε φάση έρευνας, και ότι κατά το δεύτερο μισό του 2023 ολοκληρώθηκαν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Οι αποφάσεις για πιθανές ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του 2024.
Οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, που ολοκληρώθηκαν το 2023, έχουν αναδείξει θετικά αποτελέσματα. Σημαντικές προόδους αναμένονται από την ExxonMobil, η οποία σκοπεύει να αποκτήσει πρόσθετα δεδομένα από τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης το 2024.
Οικονομικά οφέλη και προοπτικές ανάπτυξης
Αν οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ επιβεβαιωθούν, τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου θα πλησιάσουν σε μέγεθος το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο, που διαθέτει 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Με την ετήσια κατανάλωση στη χώρα να κυμαίνεται γύρω στα 4-5 δισ. κυβικά μέτρα, τα οικονομικά οφέλη για το κράτος από την πιθανή παραγωγή αναμένονται τεράστια, τόσο από φορολογία όσο και από μερίσματα.
Η ΕΔΕΥΕΠ, που ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 3 εκατ. ευρώ το 2023, συνεχίζει να επενδύει και σε τομείς όπως η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν την προοπτική της χώρας να καθιερωθεί ως σημαντικός παίκτης στην αγορά υδρογονανθράκων της περιοχής.
Η ΕΔΕΥΕΠ παραμένει θετική για το μέλλον της ελληνικής ενεργειακής βιομηχανίας, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προώθηση έργων που θα ωφελήσουν τις τοπικές και εθνικές οικονομίες.