Στις 11 π.μ η συνάντηση Μητσοτάκη- Χριστοδουλίδη, με την Αθήνα να παραμένει προσηλωμένη στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου την οποία χαρακτηρίζει σημαντικό έργο για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου αλλά σημαντικό και για την Ευρώπη. «Αγκάθι» φαίνεται να παραμένει η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους.
Πάντως η δυσκολία του έργου αποτυπώνεται και στις συνεχείς και εργώδεις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό με τελευταία προσπάθεια τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, στη Λευκωσία, την προηγούμενη Τρίτη. Εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια του Θόδωρου Σκυλακάκη για τα «μπρος-πίσω» των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και με το τελεσίγραφο της γαλλικής εταιρείας Nexans.
Επί της ουσίας Κύπριοι αξιωματούχοι έθεταν οικονομικά ζητήματα λέγοντας ότι δεν προστατεύονται τα συμφέροντα της Κύπρου σε περίπτωση ανατροπών με ευθύνη της Τουρκίας, καθώς η διατύπωση της παραγράφου 25 της συμφωνίας δίνει σοβαρά δικαιώματα διεκδίκησης αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ, στον ΑΔΜΗΕ και τη γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, η γαλλική εταιρεία Nexans αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες επικαλούμενη τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ .Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε ήδη τις κυπριακές αρχές και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για την επικείμενη διακοπή της κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου.
Οι αποφάσεις της Κυπριακής κυβέρνησης, τελικά να προχωρήσει το έργο ήρθαν μετά και την παρέμβαση του Ισραήλ, το οποίο επεσήμανε τη σημασία του έργου. Σε κάθε περίπτωση ΑΔΜΗΕ και Ε.Ε. βρίσκονταν σε ετοιμότητα να αντιδράσουν έντονα στην περίπτωση που η Κυπριακή κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην απόφαση επικύρωσης της συμφωνίας.
Ο ρόλος του Ταρτάρ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου
Εν τω μεταξύ ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την ηλεκτρική διασύνδεση είπε ότι «την 1η Ιουλίου 2022, είχαμε μια πολύ σημαντική πρόταση για τη σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας με την Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας με ένα διασυνδεδεμένο σύστημα. Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με αυτό. Η ριζική λύση στο θέμα αυτό είναι η σύνδεση με την Ε.Ε. μέσω Τουρκίας με καλώδιο τόσο για το νότο όσο και για το βορρά. Η Τουρκία απέχει 40 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 1000 χιλιόμετρα».