22.5 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Κλειστά διαμερίσματα: Όλα τα κίνητρα για ενοικίαση με τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος

Κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κλειστά διαμερίσματα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης

Το σχέδιο προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των συγκεκριμένων εισοδημάτων επί μια τριετία.

Αφορά όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν κλειστά ή διέθεταν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb κατά τη διάρκεια όλου του 2023 και τα διαθέσουν τώρα για ενοικίαση με τουλάχιστον τριετή διάρκεια

Ειδικά για τα Airbnb, η πρόταση αφορά κυρίως αυτούς που έκαναν την επένδυση αλλά δεν τους βγήκε, υπό την έννοια πως ανακαίνισαν τα ακίνητά τους, τα επίπλωσαν, αλλά είτε λόγω περιοχής είτε λόγω άλλων συνθηκών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους ίδιους δεν αποδίδουν.

Η πρόταση ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς την έχει υποβάλει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο, στο πανελλήνιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, δεν αποκλείονται εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αξιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να έχει απορριφθεί, αλλά και χωρίς να έχει εγκριθεί.

Αντιμετωπίζεται με «ενδιαφέρον» από τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, αναφέρουν πληροφορίες, θέλει πρωτίστως να μετρήσει δημοσιονομικές επιπτώσεις, αλλά και πρακτικά οφέλη στην αγορά ακινήτων όπου οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί και η ανεύρεση στέγης για νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες συνιστά Γολγοθά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΠΟΜΙΔΑ, το δημοσιονομικό κόστος της πρότασης θα είναι περιορισμένο, διότι πολύ απλά και σήμερα το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρά μόνο τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο και στη συνέχεια θα συνεχίσει να εισπράττει.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται πως χιλιάδες ακίνητα – δεν μπορεί να γίνει ακριβής προσδιορισμός δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει με ασφάλεια πόσα είναι τα κλειστά ακίνητα σήμερα- θα έβγαιναν στην αγορά πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, δίνοντας παράλληλα διπλή ανάσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (8,8 €/τ.μ.) η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 32,2%, ενώ στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (10,0 €/τ.μ.) οι κατοικίες προς ενοικίαση έγιναν κατά 24,4% ακριβότερες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Στα Πετράλωνα (10,9 €/τ.μ.) του κέντρου της Αθήνας καταγράφηκε αύξηση κατά 24,6% της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ στις περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης περιλαμβάνεται και η Αγία Βαρβάρα (23,8%) στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών σημειώνονται στην περιοχή του Βαρδάρη – Λαχανόκηποι (22,8%), της Ξηροκρήνης – Παναγιάς Φανερωμένης (19%) και των Αμπελοκήπων (19%).

Η φορολογία ενοικίων

Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15%, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35%-45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Τα εισοδήματα από ενοίκια σε ετήσια βάση κυμαίνονται στην περιοχή των 6,7-6,8 δισ. ευρώ ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (76%) των φορολογουμένων με εισοδήματα από ενοίκια (1.260.000 ΑΦΜ σε σύνολο 1.660.000 ΑΦΜ) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Αν προστεθεί και ένα 14% που δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως 9 στους 10 δηλώνουν πως εισπράττουν λιγότερα από 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE