13 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η διατροφή-ασπίδα που μπορεί να μας προστατεύσει. Tι πρέπει να τρώμε

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου παγκοσμίως, με αυξανόμενα κρούσματα ακόμη και σε άτομα κάτω των 50 ετών. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Flinders και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα για τη σχέση διατροφής και πρόληψης της νόσου. 

Όπως επιβεβαιώνεται από την έρευνα, η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών και λαχανικών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό ζάχαρης και αλκοόλ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αντίθετα, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, κόκκινου κρέατος και ζαχαρούχων ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο. 

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της υγιούς εντερικής μικροχλωρίδας και της πρόσληψης φυτικών ινών στην πρόληψη, ενώ τα ευρήματά της συμφωνούν με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη του καρκίνου.

Η αυξανόμενη απειλή

Οι γαστρεντερικοί καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 25% των περιπτώσεων καρκίνου και πάνω από το 33% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα.

Τροφές που προστατεύουν και τροφές που βλάπτουν

Σύμφωνα με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης, Zegeye Abebe Abitew, μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά και σκούρα πράσινα λαχανικά, με χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης και αλκοόλ, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, fast food, επεξεργασμένων δημητριακών και ζαχαρούχων ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο.

Διεθνείς συστάσεις και μελλοντική έρευνα

Ο επικεφαλής της έρευνας Yohannes Melaku τονίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Τα ευρήματα συμφωνούν με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), που συνιστούν διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για την πλήρη κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Καρκίνος ωοθηκών: Η νέα, πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης με ποσοστό επιτυχίας 96%

Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών παρουσιάζεται σε μελέτη που δημοσιεύεται...

Μαρινέλλα: Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της, η κόρη της, Τζωρτίνα

Στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» με εγκεφαλική αιμορραγία νοσηλεύεται από χθες το βράδυ η Μαρινέλλα, η οποία κατέρρευσε στη...