12.2 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Η μετεωρολογική βόμβα που δημιούργησε το καταστροφικό φαινόμενο “DANA” και έπνιξε την Ισπανία. 210 νεκροί – δεκάδες αγνοούμενοι. Τι προκάλεσε την τραγωδία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Στους 219 ευθασε ο αριθμός τνω νεκρών από τη φονική πλημμύρα στην ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια και της νοτιοανατολικής Ισπανίας, ενώ δεκάδες είναι ακόμη οι αγνοούμενοι. Οργισμένοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι ακόμη σε εξέλιξη ωστόσο, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες δίνουν εξήγηση για τη μετεωρολογική βόμβα που ονομάζεται “gotta fria” και δημιούργησε τη θανατηφόρα πλημμύρα DANA.

Η Ισπανική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα Πέμπτη ως το Σάββατο καθώς πρόκειται για τις φονικότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα εδώ και τρείς δεκαετίες.

Το χάος που έχει προκληθεί από τους τόνους λάσπης και τα βουνά από παρασυρμένα οχήματα εξηγούν οι μετεωρολόγοι και προειδοποιούν για τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την ευρύτερη Μεσόγειο.

Οι καταστροφικοί άνεμοι “gotta fria” και η θανατηφόρα DANA

Η «κρύα σταγόνα» που στοίχισε δεκάδες ζωές είναι ένα φονικό φαινόμενο που οφείλεται σε κρύους ανέμους που κινούνται πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου. Έτσι ο θερμός και ψυχρός αέρας συναντιούνται και δημιουργούν σύννεφα βροχής τόσο πυκνά και ισχυρά  που οι καταστροφικές τους δυνατότητες είναι ανυπολόγιστες.

Το φαινόμενο ονομάζεται DANA από τους Ισπανούς ένα ακρωνύμιο για το απομονωμένο κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο. Λόγω της θέσης της μεταξύ Ατλαντικού και Μεσογείου, η νοτιοανατολική Ιβηρική χερσόνησος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο φαινόμενο.

Αν και οι περισσότεροι μετεωρολόγοι συμφωνούν πως η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής παίζει κάποιο ρόλο στην επιδείνωση του φαινομένου, ο Ισπανός μετεωρολόγος και ερευνητής δρ Ερνέστο Ροντρίγκεθ Καμίνο δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα στο πόδι, εκτός από το ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, αυτού του είδους τα γεγονότα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα»

Τι φταίει για την τραγωδία;

Η οργή των κατοίκων στρέφεται εναντίον των τοπικών αρχών και της Πολιτικής Προστασίας που καταγγέλλονται ως ανεπαρκείς με συνέπεια να παγιδευτούν δεκάδες άνθρωποι.

Ανεπαρκής φάνηκε η Πολιτική Προστασία που δεν έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής της Βαλένθια για να τους προειδοποιήσει να μην ταξιδεύουν στους δρόμους παρά μόνο μετά τις 20:00, δηλαδή, όπως εξηγεί το BBC, περισσότερες από 12 ώρες αφότου η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει τον πρώτο της κόκκινο συναγερμό.

Για τις καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή της Βαλένθια προειδοποίησε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet το πρωί της Τρίτης περίπου στις 7:00 (6:00 GMT)

«Να είστε πολύ προσεκτικοί! Ο κίνδυνος είναι ακραίος! Μην ταξιδεύετε εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο», ανέφερε στο X, πριν εκδώσει «μέγιστο κόκκινο συναγερμό». Στη συνέχεια βγήκαν περισσότερες προειδοποιήσεις προς τις τοπικές αρχές να εμποδίσουν τον κόσμο να πλησιάσει τις όχθες ποταμών.

Τρομακτικές εικόνες από έντονα πλημμυρισμένους δρόμους στους δήμους La Fuente και Utiel, δυτικά της Βαλένθια δημοσίευε ήδη μέχρι τις 15:20 το περιφερειακό κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης. Λίγες ώρες αργότερα ανέφερε ότι πολλά ποτάμια στην περιοχή φουσκώνουν και προέτρεψε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις όχθες. Αλλά στα περισσότερα μέρη ήταν ήδη πολύ αργά.

Οι Μεσογειακές βροχές επηρεάζουν και την Ελλάδα

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και η φρίκη που προκαλούν οι εικόνες από την Ισπανία είναι συνταρακτικές. Ωστόσο, ο όγκος νερού υπολείπεται σημαντικά αυτού που έπεσε στη Θεσσαλία στη διάρκεια του Daniel.

Όπως επισημαίνει ο κ.Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, στην πόλη Chiva της Ισπανίας έπεσαν 445,4 χιλιοστά νερού σε ένα 24ωρο, την ώρα που στη Μακρυνίτσα στις 5 Σεπτεμβρίου πέρσι είχαν πέσει 757 χιλιοστά και στη Ζαγορά 760 χιλιοστά.

«Στην περίπτωση του Daniel, όμως, το φαινόμενο είχε και μεγαλύτερη διάρκεια», επισημαίνει ο κ.Λαγουβάρδος, σημειώνοντας ότι «στις ίδιες περιοχές, μια μέρα νωρίτερα είχαν πέσει πέρσι 125 και 135 χιλιοστά νερού, αντίστοιχα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Nέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης από 8 δήμους – κορυφαίους προορισμούς στην Ισπανία-Με σλόγκαν “ήλιος & θάλασσα’. Η Κρήτη κατάλληλη να αντιγράψει την ιδέα

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Mabrian Technologies, οκτώ κορυφαίοι προορισμοί της Ισπανίας επαναπροσδιορίζουν το...

Ελαιολαδο: Αδιέξοδο για τους ελαιοπαραγωγούς – Κατρακυλούν οι τιμές κάτω του κόστους. Πώς διαμορφώνονται

Δραματική πτώση καταγράφουν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, με τους παραγωγούς να βρίσκονται...

Economist: Γιατί κατέταξε την ελληνική οικονομία 3η παγκοσμίως. Τα χαρακτηριστικά που της αποδίδει. Πρώτη η Ισπανία

Σε μια αξιοσημείωτη αναγνώριση της οικονομικής της ανάκαμψης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση...