23.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Η κρίσιμη ατζέντα Μητσοτάκη Αλ Σίσι σήμερα στο Ελ Αλαμέιν. Τα μεγάλα deal που θα συζητήσουν.

Εξαιρετικά κρίσιμες χαρακτηρίζονται από την Αθήνα οι επαφές που θα έχει σήμερα στην Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ξαναπιάσει το νήμα μιας δυναμικής προσέγγισης που είχε επιλέγει τα τελευταία χρόνια, με την αναθέρμανση περιφερειακών συμμαχικών μετώπων.

Αθήνα και Κάιρο θα επιθυμούσαν και την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου κάτι όμως που δεν μπορούσε να γίνει λόγω της επέμβασης για τοποθέτηση βηματοδότη.

Σε κάθε περίπτωση στο Ελ Αλαμέιν, ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλ Σίσι  όπου έχει μετακομίσει για τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχει επαφές βαρύνουσας σημασίας.

Στόχοι της επίσκεψής του είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

  • η η επισκόπηση των διμερών σχέσεων,
  • η ανάδειξη των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και
  • η ανάδειξη των δύο χωρών ως βασικών παιχτών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Το ενεργειακό στην πρώτη γραμμή

Ως προς τα ενεργειακά που θα είναι και η «ταμπακιέρα» της συζήτησης, οι δύο άνδρες θέλουν να συζητήσουν για την πρόοδο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκεται παράλληλα και στο μικροσκόπιο της Ε.Ε., η οποία μπορεί να το εντάξει στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με δεδομένο ότι αναζητεί ενεργειακές εναλλακτικές μετά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και τον ρωσικό εκβιασμό με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Tι άλλα θέματα θα συζητηθούν – οι μεταναστευτικές πιέσεις

Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα βρεθούν επίσης οι δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής διμερούς συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και οι μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη.

Η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο έγινε τον Ιούνιο 2021, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ελ-Σίσι στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Η τουρκική «σφήνα»

Η ελληνοαιγυπτιακή συμπόρευση σε ενεργειακά projects που έχουν και τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να μπει σφήνα στην περιοχή και να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Αλ Σίσι ακύρωσε προ ημερών τη μετάβαση του στην Τουρκία, όπου θα συναντούσε τον κ. Ερντογάν, με δεδομένη τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Ρωσίας με τις χώρες της Αφρικής. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στον τουρκοαιγυπτιακό άξονα, όμως, η δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών παραμένει. Αυτό το χρονικό «παράθυρο» δίνει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συζητήσει πρώτος με τον κ. Αλ Σίσι για τις ευρύτερες ισορροπίες στην περιοχή, με δεδομένη τη σπουδή της Τουρκίας να «κλείσει μέτωπα» που είχε ανοίξει τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα, όμως, όπως είναι φυσικό, δεν θέλει η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της ευρύτερης περιοχής να γίνει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Εξ ου και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επαφή του κ. Μητσοτάκη και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, με τον οποίο επίσης η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου δίαυλο.

Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Αλ Σίσι, παράλληλα, θα συζητήσουν και τις ευρύτερες περιφερειακές προκλήσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές για τις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη. Σημειωτέον, η αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κυρίως μέσω του διαδρόμου του Αιγαίου τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη της αυξημένης επιχειρισιακής επιτήρησης από μέρους των ελληνικών αρχών.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE