18.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Η JP Morgan «Δίνει Αέρα» στις ελληνικές τράπεζες: 4 Λόγοι για τους οποίους δε φοβούνται τους Αναβαλλόμενους Φόρους (DTCs);

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Για πρώτη φορά από το 2008, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών για καταβολή μερισμάτων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Παρά την αισιοδοξία αυτή, μια κληρονομιά της οικονομικής κρίσης παραμένει: οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις (DTAs), που συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, τα DTAs αποτελούν το 6% των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, με περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ να αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, κάτι που αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% του εποπτικού κεφαλαίου. Αυτή η υψηλή εξάρτηση από DTAs εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τους ευρωπαϊκούς δείκτες πληρωμών τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Τρεις Κύριες Επισημάνσεις για τα DTAs

  1. Χαμηλή Ποιότητα Ενεργητικού: Τα DTAs, που προέρχονται από την οικονομική κρίση, είναι σημαντικά υψηλότερα από άλλες τράπεζες της περιφέρειας (2%). Αν και δεν παράγουν εισόδημα, έχουν υψηλό βάρος κινδύνου στον υπολογισμό του εποπτικού κεφαλαίου.
  2. Δεν Εμποδίζουν Υψηλότερη Απόδοση Κεφαλαίου: Ένα σημαντικό ποσοστό των DTAs απολαμβάνει κρατική εγγύηση, χαρακτηρίζοντας τα ως κεφάλαιο CET1. Αν και αυτή η κατάσταση προκαλεί ρυθμιστικές ανησυχίες, η JP Morgan βλέπει θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η υγιής κερδοφορία αναμένεται να μειώσει το μερίδιο των DTAs στο CET1.
  3. Αξία των DTAs: Η JP Morgan εκτιμά ότι κάθε 1 ευρώ DTC αξίζει μεταξύ 0,77 και 0,85 ευρώ σε μετρητά. Αυτή η εκτίμηση χρησιμοποιείται για την αποτίμηση των τραπεζών και αναδεικνύει την οικονομική αξία τους.

Αξιολόγηση και Προοπτικές

Η JP Morgan σημειώνει ότι αν οι τράπεζες είχαν την επιλογή να αντικαταστήσουν όλα τα DTAs με μετρητά, θα δέχονταν έκπτωση 15%-23%. Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών σήμερα μοιάζουν σχεδόν ανέγγιχτες από την κρίση, με δάνεια να αυξάνονται σε υγιή επίπεδα, ποιότητα ενεργητικού να συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τα κεφαλαιακά αποθέματα να βελτιώνονται.

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το υψηλό ποσοστό των DTAs στους δείκτες CET1 των ελληνικών τραπεζών, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να βλέπουν θετικά τα σχέδια διανομής κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας και οι αυξανόμενες πληρωμές αναμένονται να συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από τα DTAs.

Η ανάλυση της JP Morgan προσφέρει μια αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς οι τράπεζες φαίνεται να ξεπερνούν τις κληρονομιές της κρίσης. Εν μέσω προκλήσεων, η δυνατότητα τους να προχωρήσουν σε υγιείς διανομές κεφαλαίου και η βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών τους, προμηνύουν μια νέα εποχή για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Στουρνάρας: Ανακοίνωσε στο Bloomberg όλες τις κινήσεις που έρχονται μέσα στο 2025. Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες και κόστος δανεισμού 2%.

O Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της...

JP Morgan: Σε overweight αναβάθμισε τις Ελληνικές μετοχές. Tα νέα δεδομένα  που δημιουργεί για τις αγορές η εκλογή Trump

Καλά νέα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η JP Morgan αναβάθμισε σε overweight τις ελληνικές...

Morgan Stanley, Goldman και JPMorgan: Τι προβλέπουνε για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι εκτιμήσεις των κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι...