10.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

H λίμνη Κρεμαστών, θα σώσει την Αττική από τη λειψυδρία. Το έργο που σχεδιάζεται

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Προ των πυλών η λειψυδρία στην Αττική , παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων φορέων. Με ένα σημαντικό έργο επιχειρεί η πολιτεία να βάλει «φρένο» στο πρόβλημα, εκείνο της μεταφοράς νερού στην Αττική από τη λίμνη Κρεμαστών μέσω της ένωσής της με τους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου.

Για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να υπολογίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2022, τα αποθέματα πόσιμου νερού για την Αττική ήταν 1.100 εκατομμύρια κυβικά ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος τον Οκτώβριο τα αποθέματα θα βρίσκονται κάτω από τα 700 εκατομμύρια κυβικά και όσο κι αν αυτή η ποσότητα επαρκεί για τέσσερα χρόνια, ακόμη και αν συνεχιστούν οι τωρινές συνθήκες ανομβρίας, οι αριθμοί επιβάλλουν άμεση κινητοποίηση.

Το νερό εξακολουθεί να κατασπαταλάται, για το λόγο αυτό η αφαλάτωση αποτελεί μια λύση για την εξασφάλιση νερού κυρίως στα νησιά. Επιπλέον η χώρα μας εξακολουθεί να έχει υψηλή εξάρτηση από τα υπόγεια νερά, ενώ ο αγροτικός τομέας  παίρνει το 85% του όγκου του νερού που καταναλώνεται ετησίως

Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά άμεσα στην ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα, παράλληλα με προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του Βοιωτικού Κηφισού, έργο με κόστος 2 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο το οποίο προβλέπει τη μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών μέσω της ένωσής της με τους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου. Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, το έργο θα γίνει με την ΕΥΔΑΠ, το χαρακτήρισε εμβληματικό και σημείωσε ότι η λίμνη Κρεμαστών από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με τους ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν οι μελέτες και να ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα και συνολικά θα χρειαστούν 3-4 χρόνια.

«Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευσή της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Όχι ευκαταφρόνητου κόστους αλλά όχι και τεράστιου κόστους, με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα στους λογαριασμούς του νερού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται και πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του Ευήνου από τη λίμνη Κρεμαστών, αλλά και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υδάτων από την Ψυττάλεια για βιομηχανική χρήση και άρδευση, αλλά και για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Σύμφωνα με όσα  ανακοίνωσε το υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνεται και η ανασυγκρότηση των παρόχων νερού -δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στην πλειονότητά τους- αφού έχουν διαπιστωθεί μια σειρά από προβλήματα στη διαχείριση, διάθεση ακόμη και στην είσπραξη του αντίτιμου για το νερό. Οι πάροχοι νερού στη χώρα μας αγγίζουν τους 300 και η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση προβλέπει να μειωθούν αριθμητικά στο ένα τέταρτο. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η επέκταση της ΕΥΔΑΠ σε ολόκληρη την Αττική, αλλά και στην Κορινθία, στη Βοιωτία και τη Φωκίδα και της ΕΥΑΘ τουλάχιστον και στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι οι υφιστάμενες ΔΕΥΑ να συνενωθούν σε μία ανά περιφερειακή ενότητα στην ηπειρωτική χώρα, ενώ θα δοθούν κίνητρα και για περαιτέρω συνενώσεις. Επιπλέον, προβλέπεται ευνοϊκός διακανονισμός του 75% των χρεών των ΔΕΥΑ για δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την πλευρά του,  το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και στην ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων προκειμένου να υποστηριχθούν μικρότερα νησιά, αλλά και η Κρήτη ώστε να γίνουν μεγαλύτερα έργα, ειδικά σε περιοχές όπου ο φορέας υδροδότησης είναι αδύναμος, αλλά και η εισπραξιμότητα ανεπαρκής.

Στο επίκεντρο οι Κυκλάδες, που ήδη η λειψυδρία είναι μεγάλη με το ΥΠΕΝ να ανακοινώνει τη χρηματοδότηση έργων κατά προτεραιότητα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη άμεσο πρόβλημα, όπως είναι:

■ Ανυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

■ Περιοχές στην Πελοπόννησο, όπως η Κόρινθος, ο Δήμος Βέλου-Βόχας, η Ερμιονίδα, η Μονεμβάσια.

■ Η Κύμη και το Αλιβέρι στην Εύβοια.

■ Οι Παξοί, η Σκόπελος και μικρά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο.

■ Δήμοι στην Ανατολική Κρήτη.

■ Ο Δήμος Μαρμαρά Προποντίδος στη Χαλκιδική.

Τα έργα, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιδιόρθωση δικτύων, νέες γεωτρήσεις, αφαλατώσεις, φράγματα, ακόμη και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, αλλά και ολοκλήρωση έργων που έμειναν ημιτελή.

Εν τω μεταξύ στις αντιδράσεις για επικείμενες αυξήσεις στο νερό απάντησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φθηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Θρήνος για τον Γιάννη Βλαστάρη: Αυτοκτόνησε η σύντροφός του

Τραγικό συμβάν σημειώθηκε σήμερα, όταν η επί χρόνια σύντροφος του Γιάννη Βλαστάρη, γνωστού δημοσιογράφου...

​Ντόρα καταπέλτης κατά Σαμαρά: Τον στηρίξαμε με κάθε τρόπο και μας πούλησε

Κόλαφος κατά του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη....

Κυριαρχία Μητσοτάκη στη Βουλή: Με ψήφους ρεκόρ πέρασε ο προϋπολογισμός – τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Με 159 ψήφους υπέρ του συνολικού προϋπολογισμού και 258 βουλευτές να στηρίζουν τις αμυντικές...