24.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Γρέμισαν με βαριοπούλες τα πάντα στο ΑΠΘ: Ποιός θα ζητήσει ευθύνες απο τον Πρύτανη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ? (Εικόνες)

 

Είκόνες απο ένα κράτος που αδυνατεί να λάβει το απαραίτητα μέτρα προστασίας, βλέπει σήμερα το πανελλήνιο στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εικόνες που  σοκάρουν και θυμίζουν κρανίου τόπο.

Οι αρμόδιοι για την προστασία του χώρου,  δεν είναι άλλοι, απο τον Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Παπαιωάννου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο, που παρά τις απειλές που διατυπώνονταν συνεχώς απο τους πρώην καταληψίες, και οι οποίοι είχαν επιχειρήσει και άλλη φορά να σταματήσουν τις εργασίες που γίνονται στο χώρο,  δεν έλαβαν κανένα μέτρο φύλαξης και προστασίας των έργων..

Ποιος θα τους ζητήσει λοιπον ευθύνες για την καταστροφή, που είχε προαναγγελθεί ?

Στη διάρκεια της νύχτας οι γνωστοί άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας, στον χώρο στον οποίο τη Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης, εκεί όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Δεκάδες άτομα κινήθηκαν μαζικά κρατώντας βαριοπούλες, προς τον χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους. Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε τις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, καθώς και την αστυνομία για την οργανωμένη επίθεση των αγνώστων, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Δεν έγινε απολύτως τίποτα.Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρύτανης ΑΠΘ: Η βιβλιοθήκη θα γίνει -Καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη
«Υπάρχει σημαντική καταστροφή σε δημόσια περιουσία και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Το έργο αυτό, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά του, για να στηρίζει η χώρα την πρόοδο της στους αποφοίτους μας. Απέναντι στον φορολογούμενο, την πατρίδα μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον τους σε μας, λογοδοτούμε όσοι υπηρετούμε το ΑΠΘ, από κάθε θέση ευθύνης. Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι παρεμβάσεις που είχαν κάνει τα συνεργεία τις προηγούμενες εβδομάδες καταστράφηκαν.

Δείτε τις εικόνες από το thestival.gr

Δείτε βίντεο με τους βανδαλισμούς στο Βιολογικό του ΑΠΘ από το voria.gr

 

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την εκκένωση της κατάληψης οι πρυτανικές αρχές θέλησαν να μετατρέψουν τον χώρο σε βιβλιοθήκη.

Όπως είχε δηλώσει μάλιστα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ στο χώρο όπου υπήρχε κατάληψη προχωρούσαν. «Προχωρούν οι εργασίες στο ΑΠΘ. Εκεί όπου υπήρχε κατάληψη για 34 χρόνια πλέον χτίζεται βιβλιοθήκη χάρη στη σθεναρή στάση Πανεπιστημίου και Αρχών. Αφήνουμε πίσω το χτες και προχωρούμε δυναμικά μπροστά στο αύριο που αξίζουν τα Πανεπιστήμιά μας» τονίζει η υπουργός Παιδείας.

Πρόσφατα, ο ιστορικός και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη
Στάθης Καλύβας σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η ιδεολογία της ισοπέδωσης» είχε στηλιτεύσει τις εικόνες στο ΑΠΘ.

Αναφερόμενος στις παθογένειες της παιδείας στην Ελλάδα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκεί, «οι Κύπριοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υποδειγματικό πανεπιστημιακό ίδρυμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο -με παράλληλη και ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ανώτατης παιδείας» για να προσθέσει: «Καρδιά του πανεπιστημίου η εκπληκτική, σχεδιασμένη από τον Jean Nouvel, βιβλιοθήκη[…] Και μιλώντας για βιβλιοθήκες, αυτές τις μέρες ενεργοποιούμε την αστυνομία στην κατασκευή τους». Φυσικά αναφερόταν στα απαράδεκτα επεισόδια που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να χτίσει βιβλιοθήκη πάνω στο χώρο «Στέκι του Βιολογικού», που είχαν καταλάβει επί 34 χρόνια (!) ομάδες φοιτητών που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μόλις ο εργολάβος ξεκίνησε το έργο, οι εν λόγω φοιτητές αντέδρασαν, με έκτροπα, το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο της Σχολής Θετικών Επιστημών, σημειώθηκαν επεισόδια, έγινε χρήση χημικών.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE