23.9 C
Athens
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Γιατί κινδυνεύει με ακυβερνησία η Γαλλία – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για το μέλλον της χώρας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Σε μία κρίσιμη περίοδο για την ιστορία της περνά η Γαλλία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ακυβερνησίας. Αν δεν επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των κομμάτων ή δεν δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην υπάρχουσα κυβέρνηση, το μέλλον για τους Γάλλους θα είναι ζοφερό.

Το αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών έδειξε ότι κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και παράλληλα ήταν απροετοίμαστα για να προτείνουν τον επόμενο Πρωθυπουργό.

Ορόσημο η σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί σε σώμα η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και κανείς δεν γνωρίζει αν η κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Γκαμπριέλ Ατάλ θα είναι στη θέση της ή θα πέσει μετά από πρόταση μομφής την οποία θα υπογράφει η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης.

Επίσης, τα 17 μέλη του σημερινού κυβερνητικού σχηματισμού, που εξελέγησαν βουλευτές, θα πρέπει να έχουν αποφασίσει, αν – στην περίπτωση που δεν έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση Ατάλ – προτιμούν να είναι προσωρινοί υπουργοί ή βουλευτές, αφού ανάμεσα στα δυο αξιώματα υπάρχει ασυμβίβαστο.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο πρώτα κόμματα, δηλαδή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και το κόμμα του Μακρόν, αν συνεργαστούν, επιτυγχάνουν την πλειοψηφία, καθώς συγκεντρώνουν 340 βουλευτές ενώ απαιτούνται 289, δεν φαίνεται να φτάνουν σε μια πολιτική συμφωνία.

Γρίφος ο νέος Πρωθυπουργός

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ως η πρώτη δύναμη της Εθνοσυνέλευσης δυσκολεύεται να προσδιορίσει τον προτεινόμενο Πρωθυπουργό, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί αν αυτό το πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να προέλθει από την πρώτη σε έδρες συνιστώσα του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Στελέχη της αριστεράς πάντως βεβαιώνουν ότι η πρόταση για τον νέο Πρωθυπουργό θα υποβληθεί εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα Πέμπτη.

Ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο που αντιμετωπίζει η Αριστερά είναι αν επιθυμεί να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή αν θα προτιμήσει να έχει κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως είχε από το 2022 και μετά ο πρόεδρος Μακρόν. Στην περίπτωση αυτή τα νομοσχέδια που δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των βουλευτών θα πρέπει να εγκρίνονται με προεδρικά διατάγματα, να φέρουν δηλαδή την υπογραφή του προέδρου Μακρόν.

Υπέρ της διακυβέρνησης της Γαλλίας με προεδρικά διατάγματα και με αποκλειστικά αριστερή κυβέρνηση έχει ταχθεί ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ σε άλλο μήκος κύματος δείχνουν λίγο πολύ να κινούνται οι υπόλοιπες συνιστώσες της αριστερής συμπαράταξης.

Σενάρια συγκυβέρνησης Μακρόν – Ρεπουμπλικανών

Αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή για την επόμενη ημέρα της Γαλλίας, το ενδεχόμενο συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι ανοιχτό. Αθροιστικά δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, όμως έχουν περισσότερες έδρες από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και μπορούν να διεκδικήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο, στην παράταξη Μακρόν οι απόψεις διίστανται. Από τη μία, η δεξιόστροφη συνιστώσα να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ η αριστερόστροφη τάσσεται υπέρ μίας ευρύτερης συνεργασίας, η οποία θα εκτείνεται από τους Ρεπουμπλικάνους ως και το Κομμουνιστικό κόμμα και που δεν θα κινδυνεύει να πέσει μετά από πρόταση μομφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Γαλλία: Ξαφνική πτώση στην κατανάλωη κόκκινου κρασιού. Τι αλλάζει στις επιλογές των καταναλωτών

Η γαλλική αγορά κρασιού βιώνει μια πρωτοφανή μεταμόρφωση τις τελευταίες δεκαετίες. Τα στοιχεία του...

Δαμασκός: Κρίσιμη επίσκεψη του Γάλλου και Γερμανού ΥΠΕΞ. Συνομιλίες με τον Αλ-Σάρα

Η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής διπλωματίας μεγάλων Δυτικών Δυνάμεων, και συγκεκριμένα της Γαλλίας και...