17.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές του κακάο. Στα ύψη η τιμή της σοκολάτας

Στα ύψη εκτοξεύονται οι διεθνείς τιμές του κακάου, γεγονός που πυροδοτεί μεγάλες ανατιμήσεις και στη σοκολάτα.

Το κόστος χονδρικής των κόκκων κακάο εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg οι κατασκευαστές στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του βασικού συστατικού της σοκολάτας θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι το 2024.

Αναφορικά με τα αίτια της εκτόξευσης των τιμών, έχουν σχέση με το γεγονός ότι παραπαίει, η παραγωγή στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής, .

Οι έντονες βροχοπτώσεις και προβλήματα με την παραγωγή, έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας ανησυχίες για την προσφορά. Η επεξεργασία των σπόρων κακάο -η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των προϊόντων σε σοκολάτα- έχει επίσης υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο υποδεικνύοντας ότι τα εργοστάσια αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή του κακάου

Αυτό ώθησε τα στελέχη των κορυφαίων κατασκευαστών Lindt & Spruengli AG και Hershey Co. να προειδοποιήσουν αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, ακόμη και αφού οι καταναλωτές έχουν ήδη αναγκαστεί να πληρώσουν ένα υψηλότερο ποσό για τα προϊόντα τους.

“Είμαστε σαφώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση”, δήλωσε ο Paul Joules, αναλυτής στη Rabobank στο Λονδίνο. “Θα μπορούσαμε να δούμε τις σοκολατοβιομηχανίες να υιοθετούν μικρότερες σοκολάτες και ενδεχομένως υψηλότερες τιμές”.

Ο ρόλος της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας

Η Ακτή Ελεφαντοστού, ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο,, αναμένεται να δει την επερχόμενη συγκομιδή της να συρρικνώνεται σχεδόν κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με πέρυσι και έχει αναστείλει τις πωλήσεις που δεσμεύουν τους αγρότες να παραδίδουν προϊόντα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές στο μέλλον. Στην Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κακάο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει τον κόσμο σε τρίτο κατά σειρά έλλειμμα εφοδιασμού φέτος και ενδεχομένως και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Joules. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί να πλήξει περαιτέρω την παραγωγή, καθώς οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον ιό των διογκωμένων βλαστών, μια καταστροφική ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει τα δέντρα μέσα σε λίγα χρόνια, και την ασθένεια των μαύρων λοβών, η οποία προκαλεί σήψη στους σπόρων.

 

Tα αποθέματά της Lindt σε κόκκους κακάο

Η πανδημία μπορεί να οδήγησε σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης σοκολάτας και προκάλεσε την εκτίναξη των αποθεμάτων κακάο, η ανάκαμψη της κατανάλωσης και η διετής έλλειψη προσφοράς έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματα αυτά.

Η Lindt αυξάνει τα αποθέματά της σε κόκκους κακάο ως αντιστάθμισμα έναντι των υψηλότερων τιμών και των ελλείψεων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα. Τόσο η Lindt όσο και μια άλλη ελβετική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας, η Barry Callebaut AG, είδαν χαμηλότερο όγκο πωλήσεων καθώς οι υψηλότερες τιμές ανάγκασαν τους καταναλωτές να συγκρατηθούν.

“Για τους περισσότερους παίκτες, ο αντίκτυπος των πολύ απότομων μελλοντικών αυξήσεων των τιμών του κακάο θα αρχίσει να εμφανίζεται μόλις από το δεύτερο εξάμηνο του 2023”, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Lindt, Martin Hug. Όσοι αισθάνονται πρόσθετη πίεση κόστους “θα αισθανθούν επομένως πιθανότατα την ανάγκη να προσαρμόσουν την τιμολόγηση”

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE