Ακρίβεια: Ποιες είναι οι επτά κατηγορίες προϊόντων που έρχονται από αύριο μειώσεις από 14% έως 17%. Το “αγκάθι” των τροφίμων

0
269

Μικρή ανάσα στους πολίτες που μαστίζονται από την ακρίβεια αναμένεται να δώσουν οι μειώσεις από 14% έως 17% σε επτά κατηγορίες προϊόντων.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι δείχνουν μειώσεις σε επτά βασικές κατηγορίες προϊόντων που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από αύριο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι μειώσεις αυτές αφορούν ως 2000 κωδικούς προϊόντων που έως σήμερα εμφάνιζαν φουσκωμένη τιμή αλλά συνοδεύονταν από γενναίες προσφορές ως “τυράκι” στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  1. απορρυπαντικά ρούχων,
  2. απορρυπαντικά πιάτων,
  3. βρεφικές – παιδικές πάνες,
  4.  καθαριστικά παντός είδους,
  5. οδοντόκρεμες,
  6. σαμπουάν – αφρόλουτρα – conditioner και
  7. σαπούνια.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων – παροχών των προμηθευτών προς τα Σούπερ Μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια.

Αγκάθι οι τιμές των τροφίμων

Πάντως «αγκάθι» παραμένουν τα τρόφιμα, που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αν και πλέον με σαφώς μικρότερο ρυθμό. Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτει ότι τον τρέχοντα μήνα μόλις το 20% των επιχειρήσεων που είχαν προβεί τον Φεβρουάριο του 2023 σε ανατιμήσεις προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση και φέτος. Τον Ιανουάριο από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας εμφανίζεται να κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό στην Ευρώπη των «27», κατακτώντας συνεχώς αρνητικές πρωτιές ειδικά στον δείκτη τιμών των τροφίμων, που σκαρφαλώνει παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο 2023/2024 σημειώθηκαν αυξήσεις σε:

  • Ελαιόλαδο + 67,4 %
  • Λαχανικά + 14,4 %
  • Φρούτα + 14,2 %
  • Αναψυκτικά – χυμούς + 11,7 %
  • Ψάρια + 7,7 %
  • Κρέας + 6,0 %
  • Ζάχαρη – σοκολάτες + 6,0 %
  • Λοιπά τρόφιμα + 5,8 %.
  • Την ίδια στιγμή, στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα κατά 14% και τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 12,7 %.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι απ’ το Φεβρουάριο, έπειτα απ’ την ανακοίνωση των νέων μέτρων, υπήρξε φρένο στο ρυθμό των ανατιμήσεων. «Από τη μία οι 1500 κωδικοί προϊόντων που έχουν υπαχθεί στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής. Και τώρα άλλοι 2.000 κωδικοί με μειώσεις. Πλέον κάπου 7000 κωδικοί προϊόντων είτε είδαν μείωση των τιμών τους είτε απλά έμειναν σταθεροί. Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ», σημείωνε πηγή του υπ. Ανάπτυξης.