Σε μια απίστευτη αποκάλυψη προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον ΣΚΑΪ το πρωί, λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου για τα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης συνταγογράφησης, στην οποία όπως είπε θα αποκαλύψει και άλλα τέτοια «λαβράκια».
Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε πως έχει καταλογιστεί πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό, ο οποίος έγραψε χιλιάδες φάρμακα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «έχουμε εντοπίσει πάνω από 100 διαφορετικούς γιατρούς με υπερβολική συνταγογράφηση».
Ο υπουργός εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».
Ζημιές 50 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από φάρμακα που γράφονται χωρίς να χρειάζεται
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω».
«Κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται», πρόσθεσε.
«Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε.
«Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης».
«Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσοτητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. «Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά».
Τα μέτρα αντιμετώπισης για την παράνομη συνατογράφηση
Τα προβλήματα του συστήματος συνταγογράφησης επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ κατά 3,5 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει επιπλέον ασφάλεια με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος συναίνεσης του πολίτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό (One Time Password, OTP), όπως γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.
Οι 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά.
Υπάρχουν για παράδειγμα, μέσοι όροι συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, περιοχή, κόστος θεραπείας, κ.ά. Η γρήγορη ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η πλήρης ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας αναμένεται ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στον έλεγχο της συνταγογράφησης, καθώς σήμερα είναι δύσκολη η εξακρίβωση εάν ένας ασθενής πάσχει από μία συγκεκριμένη πάθηση.
Η εφαρμογή των δύο μέτρων είναι κομβική για να καθορίζεται η πάθηση και κατ’ επέκταση η συνταγογράφηση φαρμάκων.
Την πλήρη συνταγογραφική εικόνα μπορούν να έχουν σήμερα οι πολίτες μέσω του MyHealthApp, που είναι το παλαιό Βιβλιάριο Υγείας κατεβασμένο στο κινητό.
Στην εφαρμογή αυτή υπάρχει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, τα παραπεμπτικά, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα ιατρικά ραντεβού. Ωστόσο, την εφαρμογή έχει μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού στο κινητό του.