Σε κλίμα πόλωσης διεξήχθη χθες ο Β’ γύρος των Βουλευτικών Εκλογών στη Γαλλία με πολλές εκπλήξεις! Πρώτο αναδείχθηκε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν με 188 έδρες (32,6%), αλλά χωρίς πλειοψηφία, δεύτερο το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν με 161 (27,9%) και τρίτο η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν με 142 (24,6%).
Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αναμενόταν η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να κάνει περίπατο και να κερδίσει την εκλογική μάχη. Η κοινή προσπάθεια του «αντιλεπενικού» μετώπου απέδωσε καρπούς, καθώς η στρατηγική της απόσυρσης υποψηφίων υπέρ του επικρατέστερου αντιπάλου από το κόμμα της Λεπέν, ανέκοψε την πορεία προς τη νίκη.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να έρχεται πρώτο, χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (289) στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. Οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου έδωσε την τελική απάντηση, αφήνοντας την Ακροδεξιά στην 3η θέση.
Αίνιγμα η επόμενη μέρα στη Γαλλία
Ο δρόμος για την επόμενη μέρα της Γαλλίας είναι δύσκολος και οι αποφάσεις αναμένονται με ενδιαφέρον. Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι το επόμενο βήμα, όμως κανένα κόμμα δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, θα πρέπει να συνεργαστούν 2 κόμματα για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος.
Τα 4 επικρατέστερα σενάρια:
1. σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο
2. ακυβερνησία
3. συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)
4. συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων
Η κίνηση του Μακρόν
Το ρίσκο του Μακρόν να διεξάγει εκλογές με fast track διαδικασίες, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, φαίνεται εν μέρει να τον δικαίωσε. Έστω και στον Β’ γύρο η δυναμική της Λεπέν βρήκε τοίχο και αποφεύχθη η δημιουργία Ακροδεξιάς Κυβέρνησης, που ανησυχούσε την Ευρώπη και τις αγορές. Παράλληλα, απέφυγε την κατάρρευση του δικού του κόμματος, κερδίζοντας τη 2η θέση.
Ο νυν πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου. Αν ο Μακρόν επιχειρήσει να δώσει το χρίσμα σε κάποιο από το δικό του κόμμα, είναι δεδομένο ότι θα πρόκειται για κίνηση που στερείται νομιμοποίησης, βάσει των αποτελεσμάτων.
Πώς φτάσαμε στην ανατροπή
Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου τοπίου έπαιξαν η εκ νέου αύξηση της συμμετοχής, η μαζική καταψήφιση από τους νέους των υποψηφίων του RN και η στρατηγική των αποσύρσεων των υποψηφίων του NFP και του κεντρώου EN στις περιπτώσεις περιφερειών όπου υπήρχαν 3 ή και 4 υποψήφιοι στον β΄ γύρο, υπέρ εκείνου εκ των δυο σχηματισμών που είχε περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί στη μετωπική κόντρα του στην κάλπη με τον υποψήφιο του ακροδεξιού RN.
Τι θέλει ο Μελανσόν
Ο επικεφαλής της νικήτριας αριστερής συμμαχίας Ζαν Λικ Μελανσόν είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης του NFP, χωρίς συνεργασία με τους μακρονιστές, άρα μειοψηφίας και με πρωθυπουργό που να προέρχεται από το ισχυρότερο σε βουλευτές κόμμα της αριστερής συμμαχίας, δηλαδή το δικό του.
Η αντίδραση της Λεπέν
«Η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, ο υποψήφιος της οποίας για το Ματινιόν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, καταφέρθηκε με μένος εναντίον της «συμμαχίας της ατιμίας», του δημοκρατικού μετώπου που συγκροτήθηκε εναντίον της παράταξής του.
Αποκλείεται πάντως η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει