29.8 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Γ.Γραμματέας Επενδύσεων: Πάνω από 6 δις. επενδύσεις έτοιμες για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα

Επενδυτικά σχέδια από Έλληνες και ξένους επενδυτές, που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί και αναμένουν την έγκριση και χρηματοδότηση τους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος. Η Ελλάδα είναι το πλέον ωφελούμενο κράτος-μέλος ως προς τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει με το σχέδιο άμεσης εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ.

Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαζί με ένα αριθμό άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Πρωτοβουλία CEF II) πλησιάζουν τα 77 δισ. ευρώ. Ενώ στο πλαίσιο αναθεώρησης του υφιστάμενου ΕΣΠΑ απελευθερώνονται κονδύλια ύψους 400 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σκάλκο, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εν όψη της νέας περιόδου παρουσιάζεται η ευκαιρία να καλυφθεί σημαντικό κενό της οικονομίας ενισχύοντας τον όγκο των δημοσίων επενδύσεων σε τομείς που θα βοηθήσουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

“Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέες προσκλήσεις συγχρηματοδοτούμενων δράσεων”

Με στόχο τη βελτίωση του σύστηματος ΕΣΠΑ επιχειρείται η δημιουργία νέων Προγραμμάτων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πολιτική προστασία, τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών που προχωρούν σε απεξάρτηση από το λιγνίτη, την ενίσχυση της Εθνικής Αρχής Συντονισμού με νέες δομές για τις χωρικές επενδύσεις, την έξυπνη εξειδίκευση, την ενδυνάμωση της ικανότητας των αδύναμων δικαιούχων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα μέσω ενός ειδικού υπο-προγράμματος τεχνικής βοήθειας, καθώς και τον συντονισμό του ΕΣΠΑ με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα άλλα χρηματοδοτικά μέσα.

Σημαντικό κρίνεται επίσης το ζήτημα της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος υλοποίησης δημοσίων έργων και κυρίως το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες (public procurement) όπου η χώρα μας υστερεί σημαντικά.

Για το λόγο αυτό προβλέπονται θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις, με την ψήφιση του νόμου, εισάγοντας ρυθμίσεις για τη μείωση του χρόνου επίλυσης των δικαστικών υποθέσεων και του εκσυγχρονισμού του πλαισίου επίβλεψης των έργων με τη συμμετοχή ανεξάρτητων μηχανικών ή ιδιωτικών φορέων επίβλεψης.

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ, η Ελλάδα ήταν το κράτος του οποίου το γενικό σχέδιο εγκρίθηκε πρώτο. Ενώ είναι επίσης το πρώτο κράτος που έχει στείλει προς έγκριση όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ήδη από τον Ιούλιο η Ελλάδα έγινε το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. του οποίου εγκρίθηκε το στρατηγικό κείμενο για το νέο ΕΣΠΑ στην περίοδο 2021-2027.

Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως πλέον θα ονομάζεται, στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, δηλαδή στην προώθηση εκείνων των πολιτικών που θα ενισχύσουν τις προϋποθέσεις για μία περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη.

“Υπό αυτή την οπτική φιλοδοξούμε το νέο ΕΣΠΑ να αφορά όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.”

Η Ελλάδα έχει υποβάλει πρώτη ως χώρα ήδη από τις αρχές του Νοεμβρίου το σύνολο των νέων τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων προς έγκριση. Ήδη διεξάγονται οι προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής ώστε να εγκριθούν και τυπικά το συντομότερο δυνατό

Ωστόσο ο αρχικός σχεδιασμός φαίνεται να ανατρέπεται με υπαιτιότητα της Επιτροπής η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να ανταποκριθεί στο αίτημα της μεγαλύτερης ευελιξίας που εκφράζεται από πολλά κράτη. Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε δεν θα πρέπει να αναμένονται εγκρίσεις νέων προγραμμάτων για κανένα κράτος-μέλος πριν τον Απρίλιο.

Σε διαβούλευση βγαίνει τις επόμενες ημέρες ο νέος εφαρμοστικός νόμος του ΕΣΠΑ που έχει ως στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν εθνικές κανονιστικές ρυθμίσεις.Ο ειδικός αυτός νόμος αποσκοπεί στο να εισάγει μία σειρά παρεμβάσεων για την απλούστερη και ταχύτερη εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE