Συναγερμός έχει σημάνει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλούνται με πρωτοφανή ταχύτητα. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των Financial Times, η φετινή χειμερινή περίοδος χαρακτηρίζεται από μια διπλή πρόκληση: αφενός οι χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν εκτινάξει τη ζήτηση, αφετέρου παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe καταγράφουν μια ανησυχητική πτώση της τάξης του 19% στα ευρωπαϊκά αποθέματα από τον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου – μια μείωση που ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα των προηγούμενων ετών.
Το νέο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης
Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς. Τα τρέχοντα επίπεδα πλήρωσης έχουν υποχωρήσει στο 75%, σε αντίθεση με το εντυπωσιακό 90% που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η κατάσταση σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, όπου η μείωση των αποθεμάτων έχει φτάσει στο 33% και 28% αντίστοιχα. Η αναλύτρια της Argus Media, Νάτασα Φίλντινγκ, επισημαίνει πως η Ευρώπη βρίσκεται φέτος σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξάρτησης από τα στρατηγικά της αποθέματα.
Τα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας
Παρά την σχετική ομαλοποίηση των τιμών – με το φυσικό αέριο να διαπραγματεύεται στα 45,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του 2022 – νέες προκλήσεις αναδύονται στον ορίζοντα. Χαρακτηριστική είναι η τάση στην προθεσμιακή αγορά, όπου οι έμποροι προσφέρουν υψηλότερες τιμές για το επόμενο καλοκαίρι, προεξοφλώντας δυσκολίες στην αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί επίσης τον φιλόδοξο στόχο για πλήρωση των αποθηκών στο 90% έως τον Νοέμβριο, ενώ το γεωπολιτικό σκηνικό περιπλέκεται περαιτέρω. Οι πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ για το αμερικανικό LNG και οι προειδοποιήσεις του Κατάρ σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς προσθέτουν νέες μεταβλητές στην εξίσωση.
Επιπλέον, η επικείμενη λήξη της συμφωνίας μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας το 2025 δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού.