11.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Φιλοδωρήματα: Έρχεται αφορολόγητο για ποσά μέχρι 3.600 ευρώ (300 το μήνα) – Τι αλλάζει με την τροπολογία που θα ψηφιστεί

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Το αφορολόγητο έως 3.600 ευρώ, 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση, έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με νομοθετική διάταξη που θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα προς ψήφιση στην Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Τα φιλοδωρήματα θα απαλλαγούν όχι μόνο από φόρο αλλά και από ασφαλιστικές κρατήσεις, έως και 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Σε τέτοιου ύψους φιλοδωρήματα, δεν θα γίνεται καμία απολύτως κράτηση. Θα δοθεί μια ανάσα στην πλειοψηφία των εργαζομένων εστίασης, οι οποίοι δουλεύουν με πολύ χαμηλούς μισθούς και περιμένουν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους με τα φιλοδωρήματα.

Διεθνής πρωτοτυπία

Με τη νέα διάταξη, το υπουργείο Οικονομικών θα ανατρέψει τον νόμο που ίσχυε διαχρονικά στην Ελλάδα σχετικά με τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων.

Η πρόβλεψη του νόμου έμενε τόσα χρόνια ανεφάρμοστη, αλλά ήρθε τώρα στην επιφάνεια λόγω της ραγδαίας αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της μαζικής διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS.

Έτσι, οι εργοδότες αναγκάζονται να δηλώνουν, όπως είχαν πάντα υποχρέωση, τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί τους, ώστε να φορολογούνται αυτά όπως ο μισθός τους.

Ο Άρειος Πάγος επιβεβαίωσε με σειρά αποφάσεων τη θέση ότι τα φιλοδωρήματα αποτελούν εισόδημα από μισθό, άρα πρέπει να φορολογούνται όπως οι μισθοί.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δικαιώνονται δικαστικά όταν διεκδικούν προς το συμφέρον τους να θεωρούνται μισθός τα φιλοδωρήματα, προκειμένου να εισπράξουν π.χ. από ασφαλιστικές εταιρείες μεγαλύτερες αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος, μετά από ατύχημα που τους εμποδίζει να εργαστούν (βλ. απόφ. ΑΠ 838/2019).

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στο θέμα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων και διεθνώς, αφού το ίδιο ζήτημα απασχολεί αρκετές χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητιέται και στο πλαίσιο των αμερικανικών εκλογών, με τους δύο υποψήφιους Αμερικανούς προέδρους να συμφωνούν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των φιλοδωρημάτων.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τα φιλοδωρήματα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238 του 1994), αλλά και σε συνδυασμό με τη νομολογία που προκύπτει από αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων.

Με σειρά αποφάσεων του Αρείου Πάγου, από το 1992, κρίθηκε ότι «τα προαιρετικώς καταβαλλόμενα στον εργαζόμενο από τους πελάτες του εργοδότη φιλοδωρήματα, έναντι της παρεχόμενης σ’ αυτούς εξυπηρέτησης, αποτελούν μέρος του μισθού μόνον όταν, βάσει ρητής ή σιωπηρής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, ο πρώτος παρέχει στο δεύτερο τη δυνατότητα να λαμβάνει τα φιλοδωρήματα και αυτά εισπράττονται τακτικά, έτσι ώστε να επαυξάνουν τις αποδοχές του».

Στο υπάρχον πλαίσιο, κάθε εργαζόμενος μισθωτός φορολογείται για το σύνολο των ετήσιων φιλοδωρημάτων που λαμβάνει και τα οποία δηλώνονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση-ΑΠΔ από τον εργοδότη του (στο πεδίο «πρόσθετες παροχές»).

Με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA και την εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΑΑΔΕ αποκαλύφθηκε ότι φιλοδωρήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ πέρασαν μέσω POS και έπρεπε να φορολογηθούν όπως και το εισόδημα.

Σερβιτόροι που εργάζονται σεζόν σε μπαρ ή εστιατόρια πολυτελείας, δήλωσαν ότι πήραν μισθό πέρυσι 5.000 ευρώ. Αποκαλύφθηκε, όμως, ότι εισέπραξαν και επιπλέον 50.000 ευρώ από φιλοδωρήματα μέσω POS! 

Για πρώτη φορά φορολογήθηκαν για εισόδημα 55.000 ευρώ και όχι μόνο 5.000 που ήταν ο μισθός τους.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόβλεψη για αφορολόγητο 300 ευρώ τον μήνα (3.600 ευρώ τον χρόνο) για φιλοδωρήματα που αφορούν τους εργαζομένους στην εστίαση. Το ποσό αυτό θα απαλλάσσεται και από τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού.  

Η νέα ρύθμιση κρίνεται ισορροπημένη, διότι το όριο των 300 ευρώ τον μήνα ευνοεί μεν τους εργαζόμενους στην εστίαση, αλλά δεν αδικεί τους υπόλοιπους, αφού δεν απαλλάσσει από φόρους και εισφορές όσους αποκομίζουν μεγάλα ποσά.

Αντιθέτως, ένα μεγαλύτερο αφορολόγητο ποσό (της τάξης των 500, 800 ή 1.000 ευρώ tips τον μήνα) θα ήταν άδικο για άλλους εργαζόμενους που εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις και δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα (λιανεμπόριο, λευκών ειδών κ.λπ.), ή λαμβάνουν μπόνους για τα οποία φορολογούνται κανονικά (όπως π.χ. υπάλληλοι σε εταιρείες).

«Στοπ» στους πονηρούς εργοδότες

Εισάγεται, την ίδια ώρα και μια αντικαταχρηστική διάταξη για τους εργοδότες εκείνους που τυχόν σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς και να μετατρέψουν (μέσω τροποποίησης της σύμβασης) ένα μέρος του μισθού σε αφορολόγητο φιλοδώρημα για να γλιτώνουν εργοδοτικές εισφορές.

Η διάταξη θα προβλέπει:

• Φιλοδωρήματα που λαμβάνουν μισθωτοί από πελάτες σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως.

• Το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του «επίσημου» μισθού.

• Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση τακτικών αποδοχών με παράλληλη αύξηση πρόσθετων αποδοχών (δηλαδή των φιλοδωρημάτων που δηλώνονται στο πεδίο «τακτικές αποδοχές» της ΑΠΔ), ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

• Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ήδη ετοιμάζονται έλεγχοι και διασταυρώσεις για να αποτρέψουν «πονηρούς» εργοδότες να αποκομίσουν όφελος από τη συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή, μειώνοντας πλασματικά τον μισθό και βαφτίζοντας ένα μέρος αυτού «φιλοδώρημα». Bάζοντας αυτόν τον «κόφτη» η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει τον κίνδυνο να δεχθεί κριτική ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία έπεσαν οι μισθοί», ενώ στην πραγματικότητα ένα μέρος των μισθών θα είχε μετατραπεί σε φιλοδωρήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Χατζηδάκης: Τέλος οι τραπεζικές προμήθειες μέσω IRIS. Τι ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση

Η εφαρμογή του συστήματος IRIS για ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς προμήθειες, θα γίνει υποχρεωτική...

Κ. Χατζηδάκης: Οι 4 μεγάλες φορολογικές αλλαγές που ανακοίνωσε για φιλοδωρήματα, τέλος επιτηδεύματος, χρόνο κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων κλπ

Τις τέσσερις μεγάλες αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου...

ΕΛΣΤΑΤ: Εντυπωσιακή αύξηση τζίρου για ξενοδοχεία – εστιατόρια, τον Αύγουστο – Πρωταθλήτρια η Ρόδος

Ραγδαία αύξηση του τζίρου τους, 10,7% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα καταλύματα και...