Η Ελλάδα προχωρά σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, αναμένοντας επενδύσεις 436 δισ. ευρώ μέχρι το 2050, οι οποίες θα συμβάλλουν με 6 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας. Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που παρουσίασαν οι υπουργοί Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου, φιλοδοξεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων ρύπων κατά 58% μέχρι το 2030 και να τις μηδενίσει μέχρι το 2050.
Διαβάστε επίσης:
Ιταλία κατά Google, Meta και Amazon: Ο Φορολογικός Πόλεμος και τα αντίποινα απο τις ΗΠΑ!
Οικονομικά Οφέλη και Δημιουργία Θέσεων Εργασίας
Οι επενδύσεις που σχεδιάζονται, σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey, θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, με αναμενόμενη συμβολή 2,5% στο ΑΕΠ κάθε χρόνο. Επίσης, θα δημιουργηθούν 210.000 νέες θέσεις εργασίας, προωθώντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Ο υπουργός Σκυλακάκης τόνισε την ανάγκη για οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις, καταργώντας την εποχή των επιδοτήσεων στην ενέργεια.
Ενεργειακή Μετάβαση και Μηδενικό Κόστος Ρεύματος
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με τον στόχο οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 75,2% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030. Ο σχεδιασμός για την ηλεκτρική ενέργεια προβλέπει αύξηση της ζήτησης από 56 τεραβατώρες το 2023 σε 130,5 τεραβατώρες το 2050. Επιπλέον, το μέσο ενεργειακό κόστος θα μειωθεί από 145 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα 95 ευρώ το 2050, προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιωσιμότητα.