Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή του λαδιού, λόγω των ιδανικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να είναι υψηλότερη κατά 46% σε σχέση με πέρυσι.
Τα στοιχεία αφορούν τις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και προέρχονται από ανάλυση που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 1990, και αναδημοσιεύει το Barron’s.
Το ελαιόλαδο διαπραγματευόταν στα 6.269,63 δολάρια ανά τόνο τον Απρίλιο, αυξημένο κατά 46% από πέρυσι.
Για ένα νοικοκυριό το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 6 δολάρια το λίτρο ενώ τα έξοδα αποστολής, μάρκετινγκ και πωλήσεων θα κάνουν το μπουκάλι πολύ πιο ακριβό.
Το ελαιόλαδο έχει γίνει πολύ πιο ακριβό λόγω της έντονης ξηρασίας από πέρυσι στην Ισπανία, όπου παράγεται περίπου το 40% του ελαιολάδου.
Το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί στη χώρα, αλλά και από τα πιο ξηρά. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας προέβλεψε τον Μάρτιο ότι η καλλιέργεια θα αποδώσει μόλις 680.000 τόνους ελαιόλαδου την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, χαμηλότερα από τη μέση ετήσια απόδοση των 1,37 εκατομμυρίων τόνων σε επίπεδο πενταετίας, σύμφωνα με τους Olive Oil Times. Η Ισπανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους αγρότες ενώ στην επιφάνεια ήρθε και η ιταλική σοδειά.