27.5 C
Athens
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

ECDC: Μεγάλοι κίνδυνοι από τα γαστρικό μπότοξ – Τα συμπτώματα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Για μεγάλους κινδύνους εμφάνισες αλαντίασης απο το φτηνό γαστρικό μποτόξ προειδοποιεί το ECDC. Τα συμπτώματα της νόσου είναι κόπωση, αδυναμία στην κατάποση και δυσκολία στην αναπνοή.

Ήδη έχουν καταγραφεί 87 κρούσματα αλαντίασης με βαρεία συμπτώματα σχετιζόμενα με την συγκεκριμένη επέμβαση.

Απο τα 87 κρούσματα τα 53 ανιχνεύτηκαν στην Τουρκία 30 στην Γερμανία, 2 στην Ελβετία, 1 στην Αυστρία και 1 στην Γαλλία. Όλα σχετίζονται με δύο Τουρκικές κλινικές μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Σμύρνη που έκαναν γαστρικό μπότοξ το διάστημα 3 Φεβρουαρίου με 1η Μαρτίου 2023 στα κρούσματα.

Εισαγωγή σε ΜΕΘ

Τα άτομα που νόσησαν, παρουσίασαν από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε νοσηλεία και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα άτομα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης.

Το ECDC προτρέπει τα άτομα που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για γαστρικό μπότοξ το επίμαχο διάστημα, να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση.

Επίσης, συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες θεραπείες για την απώλεια βάρους στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται επί του παρόντος με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Πότε εμφανίζονται Τα συμπτώματα

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην ιστοσελίδα του eody.gov.gr, τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά.

Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες. Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.

Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τρόπος θεραπείας

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πρίν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας.

Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου. Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες.

Στην αλλαντίαση από τραύμα η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής. Η βρεφική αλλαντίαση θεραπεύεται με χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης ειδικής για την αλλαντίαση, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση αντιτοξίνης σε αυτή την περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Moody’s Analytics: Γιατί ο Τράμπ απειλεί να θέσει πρόωρο τέλος στην ανάκαμψη της Ευρώπης. Οι αποφάσεις που θα κρίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης

Το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης προβλεπόταν εδώ και αρκετό διάστημα γεμάτο με πολλούς...

Παρίσι: Πνίγεται στα σκουπίδια η πόλη. Φόβοι για ανάπτυξη επιδημιών

Φόβοι για εξάπλωση επιδημιών στο Παρίσι προκαλούν μεγάλοι σωροί από σκουπίδια που έχουν μαζευτεί...

Τεράστιος κίνδυνος από τα έξυπνα ρολόγια. Φόβος εμφράγματος

Τι υποστηρίζουν ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα