34.7 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Δωρεάν διαιτολόγο και θεραπεία αδυνατίσματος. Ξεκινά. Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας

Νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ξεκινάει το Υπουργείο Υγείας σε σνεργασία με ειδικούς. Θα παρέχει συμβουλές απο διαιτολόγο και ειδικά φάρμακα αδυνατίσματος στον ενδιαφερόμενο πολίτη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και τους δίνει τη δυνατότητα να:

  • έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως

  • να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους, προκειμένου να βελτιώσουν την διατροφή τους και τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,

  • να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού. Αυτό σημαίνει οτι πρόσβαση στο πρόγραμμα θα έχουν μόνο οσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Προσωπικό Γιατρό.

«Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης εντείνουμε τις δράσεις για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η παρακολούθηση τους βάρους, η άθληση και η καλή διατροφή είναι σύμμαχοι για τη βελτίωση των δεικτών δημόσιας Υγείας. Προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω του προσωπικού γιατρού θα υλοποιηθεί πρόγραμμα πρόσβασης σε διατροφολόγους και όπου απαιτείται σε φαρμακευτική αγωγή. Η πρόληψη σώζει και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς»., εξηγεί ο Θάνος Πλεύρης

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Υγείας και προέρχονται από Ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Παχυσαρκία και υπερβαρότητα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων ιδανικού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.

Στην δράση περιλαμβάνεται και ειδικό πιστοποιημένο πρόγραμμα απο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διάρκειας 60 ωρών.

Σε ποιους ειδικούς απευθύνεται το Diet Pass

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ) και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστή επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή.

Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους Διατροφολόγους, και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της εγγραματοσυνης υγείας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και την προαγωγή υγείας του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της παχυσαρκίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ευρύτερες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των προγραμμάτων σπουδών σε κάθε επίπεδο, για κάθε κλάδο των επαγγελμάτων υγείας, προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον, να συμβαδίσει με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, που υπαγορεύουν τη μετατόπιση στην Πρόληψη και την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε αυτόν τον τομέα.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE