21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Delta – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μενού με άρωμα Ελλάδας για τη Γαστρονομία και τον Πολιτισμό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Το Delta είναι ένα εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Με επίκεντρο την απαράμιλλη ποιότητα, το ΚΠΙΣΝ και το Δειπνοσοφιστήριον με την υποστήριξη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δημιούργησαν έναν γαστρονομικό προορισμό

Το Delta είναι το 4ο κεφαλαίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Ένα τρίγωνο, δηλαδή, με τις 3 πλευρές του σε απόλυτη αρμονία. Ακριβώς όπως το εστιατόριο Delta. Ένα project που διαμορφώνεται με βάση 3 αρχές: Γαστρονομία, Βιωσιμότητα, Πολιτισμός.

Τo Delta Restaurant είναι εμπειρία. Από την είσοδο κιόλας στον χώρο το καταλαβαίνεις. Κάτι διαφορετικό γίνεται. Δεν μοιάζει με τα εστιατόρια που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Είναι σαν να μπαίνεις στη μίνιμαλ αίθουσα μιας γκαλερί με χρυσά μπαρ που μοιάζουν γιγαντιαία γλυπτά, εναέριους κήπους με δέντρα πάνω από τα τραπέζια, με ένα ψηφιδωτό στο δάπεδο που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να περπατάς σε ένα μεσαιωνικό καλντερίμι σε κάποιο κάστρο της Ρόδου…

Κυρίως όμως τo Delta Restaurant είναι εμπειρία χάρη στα πιάτα του που ξυπνούν μέσα σου τη μουσική και που σου προκαλούν ένα συναίσθημα σαν δέος, αφού μοιάζουν και είναι μικρά έργα τέχνης.

Οι δημιουργικοί σεφ με διεθνή εμπειρία, Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, δημιουργούν βρώσιμα γλυπτά που σου τα σερβίρουν με μια ιεροτελεστία που σε κάνει να ξεχνάς για μερικές ώρες την καθημερινότητά σου, τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις που τρέχουν, τη σκληρή και καταιγιστική πολλές φορές επικαιρότητα.

Ο κλασικός ηλίανθος, που μαζί με τον αχινό έγιναν σύμβολα του Delta Restuarant, φέτος εξελίσσεται / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures 
Ο κλασικός ηλίανθος, που μαζί με τον αχινό έγιναν σύμβολα του Delta Restuarant, φέτος εξελίσσεται / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures 

Νιώθεις σαν να τρως αληθινά έργα τέχνης φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από λαχανικά, μυρωδικά, σιτηρά, κρέας και θαλασσινά σε μουσείο γαστρονομίας, αλλά η γεύση τους σου ξυπνά μνήμες από τα ταξίδια σου στη Μεσόγειο. Οικείες αισθήσεις και πολύτιμες εμπειρίες από τα παιδικά καλοκαίρια σου στα νησιά του Αιγαίου, νοστιμιές από την ελληνική γη, με πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς -εκλεκτικά και πολύ προσεκτικά επιλεγμένες-, αλλά και με ολόφρεσκα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που έρχονται στην κουζίνα του Delta Restaurant από την πλούσια και μεγάλη φάρμα του farm-to-table εστιατορίου στα Μεσόγεια.

Ο τρόπος σερβιρίσματος συνεχίζει να είναι ευρηματικός / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures 

Ο τρόπος σερβιρίσματος συνεχίζει να είναι ευρηματικός / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures 

Οι Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, με εμπειρία σε βραβευμένα εστιατόρια στη Δανία και στη Νορβηγία, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις γαστρονομικές τεχνικές της Βόρειας Ευρώπης -που άλλωστε παραμένει ακόμα η κοιτίδα της υψηλής γαστρονομίας, η οποία μεταλαμπαδεύει τις κυρίαρχες τάσεις σε όλο τον κόσμο-, δημιουργώντας μια πατίνα υψηλής τέχνης σε έναν καμβά απολύτως ελληνικό ως προς τα υλικά και τα συναισθήματα που επικαλείται.
Φτιαγμένα με βρώσιμα υλικά, τα πιάτα του Delta μιμούνται τη φύση / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures
Φτιαγμένα με βρώσιμα υλικά, τα πιάτα του Delta μιμούνται τη φύση / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures

Οι δημιουργικοί σεφ παρουσίασαν ένα καινούργιο, ανανεωμένο degustation μενού δώδεκα σταδίων, το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στον μινιμαλισμό που κάνει το art de la table αληθινή εμπειρία, στην αξιοποίηση των τοπικών γευστικών θησαυρών της Ελλάδας και της Μεσογείου και στην εστίαση σε παραγωγούς μικρής κλίμακας ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των αγνών πρώτων υλών, βιολογικής -πάντα- καλλιέργειας.

Το καλαμάρι φτιαγμένο από αναπάντεχα υλικά είναι το νέο βρώσιμο γλυπτό του Delta Restaurant / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures Το καλαμάρι φτιαγμένο από αναπάντεχα υλικά είναι το νέο βρώσιμο γλυπτό του Delta Restaurant / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures

Τραγανό μιλφέιγ από ούλβα, αρωματισμένο με σάλτσα παλαιωμένων θαλασσινών και προσφορές της ακτής / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures Τραγανό μιλφέιγ από ούλβα, αρωματισμένο με σάλτσα παλαιωμένων θαλασσινών και προσφορές της ακτής / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures 

O σεφ του Delta Restaurant Θάνος ΦέσκοςO σεφ του Delta Restaurant Θάνος Φέσκος

Το αφήγημα, όπως εξηγούν, παραμένει το ίδιο, και στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του εστιατορίου, αλλά οι σεφ «με καινούργιες γευστικές προτάσεις χαράζουν πρωτόγνωρα γαστρονομικά μονοπάτια που περιμένουν να αποκαλύψουν τα μυστικά τους στο κοινό.

Νέα υλικά, μικρών παραγωγών που ακολουθούν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας, αλλά και προϊόντα από τη δική μας φάρμα στα Μεσόγεια, έρχονται να δώσουν νέα πνοή, να μεταστρέψουν και να εξελίξουν πιάτα, που έγιναν συνώνυμα τον τελευταίο χρόνο με το Delta.

Μια παπαρούνα κάνει την εμφάνισή της, η μέλισσα δίνει τη θέση της σε μια υπέροχη πεταλούδα, ενώ ο ηλίανθος εξακολουθεί να ανθίζει βρίσκοντας νέα “γη”.

Ένα menu degustation με δώδεκα στάδια, δώδεκα γευστικά καλντερίμια, που κάθε τους στροφή επιφυλάσσει γεύσεις που σου ξυπνούν συναισθήματα, προκαλούν τις αισθήσεις και σε προσκαλούν να τις απολαύσεις».

Στο Delta Restaurant έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης όπου τα έργα τέχνης τρώγονται / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures Στο Delta Restaurant έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης όπου τα έργα τέχνης τρώγονται / Φωτογραφία: Nikos Paliopoulos Pictures 

Στο Delta Restaurant έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης όπου Το feeling ωστόσο παραμένει ίδιο, όπως ακριβώς το είχε περιγράψει στο iefimerida ο σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας:

«Το Delta είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Από τη στιγμή που θα περάσεις την πόρτα, όλη η αντιμετώπιση που βιώνεις, άσχετα αν είναι βελούδινες οι καρέκλες ή έχεις έναν αιωρούμενο κήπο πάνω από το τραπέζι σου, ο τρόπος μΕ τον οποίο θα σου μιλήσουν τα παιδιά στο service, ο τρόπος με τον οποίο θα βγούμε εμείς από την κουζίνα να σας υποδεχτούμε, αυτό προσδιορίζει το τι είναι το Delta».

O σεφ του Delta Restaurant Γιώργος ΠαπαζαχαρίαςO σεφ του Delta Restaurant Γιώργος Παπαζαχαρίας

Το νέο menu degustation είναι διαθέσιμο από Τρίτη έως Σάββατο. Mια νέα κίνηση-ματ των σεφ είναι η προσθήκη δώδεκα à la carte προτάσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες κάθε ημέρα, αφού φέτος το εστιατόριο θα λειτουργεί πλέον και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Το κρασί συμπληρώνει μοναδικά τα γευστικά πιάτα, κάνοντας ξεχωριστή την εμπειρία /
Το κρασί συμπληρώνει μοναδικά τα γευστικά πιάτα, κάνοντας ξεχωριστή την εμπειρία /

Ο Άρης Σκλαβενίτης θα συνεχίσει και αυτή τη σεζόν να συμπληρώνει οινικά τις δημιουργίες των Φέσκου-Παπαζαχαρία, βάζοντας ανάμεσα στα πιάτα «τα απαραίτητα σημεία στίξης, ενισχύοντας γεύση και επίγευση».
Ο sommelier του Delta Restaurant Άρης Σκλαβενίτης.Ο sommelier του Delta Restaurant Άρης Σκλαβενίτης.

Το Delta Restaurant, που λειτουργεί από το Δειπνοσοφιστήριον Catering, παραμένει στη φιλοσοφία του όχι απλώς ως ένα ακόμα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, αλλά ως ένα ιδιαίτερο πείραμα που σκοπό έχει να συνδυάσει τη γεύση με την Τέχνη, λειτουργώντας ψυχαγωγικά μέσα από μια απολαυστική ιεροτελεστία γεύσης αλλά και εκπαιδευτικά, παραδίδοντας πολλαπλά μαθήματα: γευσιγνωσίας, υψηλής γαστρονομίας και οικολογικής συνείδησης μέσα από μια farm-to-table οπτική.

Ο sommelier του Delta Restaurant Τηλέμαχος Παπανδρέας.
Ο sommelier του Delta Restaurant Τηλέμαχος Παπανδρέας.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, αρχικά δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) «με στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό αντάξιο των υψηλών προδιαγραφών του ΚΠΙΣΝ, αναδεικνύοντας συγχρόνως την ελληνική κουζίνα σε όλον τον κόσμο. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εστιατορίου στο ΚΠΙΣΝ έρχεται να ολοκληρώσει το όραμα του ΙΣΝ για το ΚΠΙΣΝ, το οποίο αποτελεί έναν δημόσιο χώρο παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, στη λειτουργία και στο αποτύπωμα στο ευρύτερο οικοσύστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Άγιο Όρος : Αυτό είναι το πρώτο  ξενοδοχείο με μασάζ και εστιατόριο! Πόσο κοστίζει η βραδιά και τι προσφέρει

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού άνοιξε υπερσύγχρονο ξενοδοχείο στο Άγιο 'Ορος! Το...

Κολωνάκι – Paloma’s: Με ψαγμένα mezcal, house κοκτέιλ και λατινοαμερικάνικη αύρα (φωτό)

Λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο διαθέτει το εστιατόριο Paloma’s στο Κολωνάκι που γίνεται ένα από τα καλύτερα...

Θησείο -Chocolat Royal: Ριζότο με μανιτάρια, λαχανικά και λάδι τρούφας με φόντο την Ακρόπολη

Μια απολαυστική βραδιά περιμένει όσους επισκεφτούν για φαγητό το εστιατόριο Chokolat Royal, που βρίσκεται...