20.4 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Χρηματιστήριο: Η ακτινογραφία με τα κέρδη ρεκόρ του Α΄ εξαμήνου.  Τι ανακοίνωσαν 144 εισηγμένες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Με καλούς οιωνούς θα κλείσουν το 2024 οι εισηγμένες, οι οποίες παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ανακοίνωσαν μεγέθη ρεκόρ εξαμήνου.

Με «όχημα» τις τράπεζες  που έχουν συνεισφέρει περί τα 2,6 δισ. ευρώ (+25,9%) με αιχμή την αύξηση  των εσόδων από τόκους (+19%) και της δυνατής οργανικής επίδοσης (+13,5%), Το κοντέρ στο α’ εξάμηνο έγραψε αύξηση στο τζίρο 6,1% στα 47,3 δισ. ευρώ παρά την πολύ υψηλή βάση σύγκρισης του 2023. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες ήταν ο κλάδος που πρωταγωνίστησε με συνεχείς θετικές αναθεωρήσεις για την κερδοφορία της χρήσης και εκπλήξεις που αφορούσαν περισσότερο την ποιότητα του ενεργητικού.

Το πρώτο μισό της χρονιάς έχει κλείσει με αύξηση λειτουργικών και καθαρών κερδών κοντά στο 15% και αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον της αγοράς καθώς δημιουργεί ένα στιβαρό θεμελιώδες υπόβαθρο αλλά και μια βάση για ένα νέο ρεκόρ κερδοφορίας στη χρήση του 2024. Οι 144 εταιρείες που παρουσίασαν τα οικονομικά δεδομένα του α’ εξαμήνου ως το απόγευμα της Δευτέρας παρέμειναν συντριπτικά κερδοφόρες στο 80% εμφανίζοντας ωστόσο μια μικρή κόπωση στο κομμάτι της ενίσχυσης των κερδών καθώς σε αυτό συμμετέχουν οι 71 από τις 115 εταιρίες.

Τα συγκριτικά στοιχεία:

Το κοντέρ στο α’ εξάμηνο έγραψε αύξηση στο τζίρο 6,1% στα 47,3 δισ. ευρώ παρά την πολύ υψηλή βάση σύγκρισης του 2023 όταν οι ενεργειακές εταιρίες είχαν ιδιαίτερα υψηλή συνεισφορά από τις υψηλές τιμές στη χονδρική ρεύματος (+40%). Τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 15% στα 7,57 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται στα 5,8 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 14,4%.

Η εικόνα χαρακτηρίζεται ισχυρή καθώς τα έκτακτα αποτελέσματα που σε άλλες περιόδους λειτουργούς παραμορφωτικά υπέρ ενός καλύτερου αποτελέσματος στο α’ εξάμηνο είναι ισορροπημένα με άλλες αρνητικές έκτακτες εγγραφές.

Η ποιοτική διάσταση των αποτελεσμάτων υποστηρίζεται και από τη βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας παρά την πίεση που δέχθηκαν οι ισολογισμοί από τον πληθωρισμό και την αύξηση του εργατικού κόστους. Το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε στο σύνολο κατά 125 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι ξεπερνώντας οριακά το 16% ενώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος διυλιστηρίων – πρατηρίων το λειτουργικό περιθώριο προσεγγίζει το 19% (+129 μονάδες βάσης) και είναι το υψηλότερο που έχει παρατηρηθεί ιστορικά. Η εξαιρετική αυτή εικόνα δεν μεταφέρεται αυτούσια στην τελική γραμμή, οι εισηγμένες αντιμετωπίζουν υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος σε σχέση με πέρυσι και έτσι στο σύνολο η αύξηση στο καθαρό περιθώριο περιορίζεται στις 3 μονάδες βάσης (6,72%) ή υποχωρεί κατά 24 μονάδες βάσης αν εξαιρεθούν τα διυλιστήρια (7,96%).

Σε επίπεδο καθαρής θέσης οι εισηγμένες αύξησαν κατά 3 δισ. ευρώ περίπου τα κεφάλαια τους και η υστέρηση έναντι της κερδοφορίας (5,8 δισ. ευρώ) οφείλεται στη διανομή των μερισμάτων που έλαβαν χώρα ως το τέλος Ιουνίου. Για τον ίδιο λόγο είναι μειωμένο και το Ταμείο/Διαθέσιμα (-4%) γεγονός που αύξησε τον καθαρό δανεισμό κατά 3% συμπεριλαμβανομένων και των μισθώσεων. Επίσης, παρατηρήθηκε μικρή μετατόπιση της διάρκειας του δανεισμού προς μεγαλύτερες λήξεις με παράλληλη μείωση των βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Οι εταιρίες που μείωσαν το δανεισμό τους σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2023 είναι 34 ενώ 32 εισηγμένες εμφανίζονται με μηδενικό δανεισμό που μεταφράζεται σε καθαρό ταμείο. Τέλος, μόλις 2 εταιρίες εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και είναι το μικρότερη μέτρηση στην ιστορία του ΧΑ αν και ακόμα αναμένονται οκτώ εταιρίες που ενδέχεται να αυξήσουν το πλήθος.

Πως κινήθηκαν οι εταιρείες

Οι εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο είχαν εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο, η καθαρή εικόνα χωρίς έκτακτες εγγραφές συνοδεύτηκε από αποκλιμάκωση του δανεισμού που ήταν εμφανής και στις τρεις εταιρίες που συμμετέχουν στον FTSE-25.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε τροχιά ρεκόρ κερδοφορίας για τη χρήση βρίσκονται από το α’ εξάμηνο οι METLEN, Cenergy, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Titan, Σαράντης, ΔΑΑ, ΟΛΠ και Κρι – Κρι. Σε όλες τις γραμμές οι εταιρίες αυτές ικανοποίησαν καθώς έρχονται από μεγέθη ρεκόρ που δείχνουν να έχουν συστηματικότητα ενώ οι επενδύσεις τους υπόσχονται μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στη δραστηριότητα τους.

Σε άλλες εταιρείες που ξεχώρισαν για τις δυνατές επιδόσεις του εξαμήνου επισημαίνουμε τις εταιρίες ύδρευσης (Ε.Υ.Α.Θ και Ε.Υ.Δ.Α.Π) λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους οι οποίες φαίνεται ότι φέτος θα έχουν μια ιδιαίτερα χαμηλή βάση σύγκρισης απέναντι τους και μια ευκαιρία να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις. Δυνατά αποτελέσματα είχαν ακόμα οι ΑΒΑΞ, Λάμψα, Profile, Aloumyl, Αutohellas, Καρέλιας, Aegean, Πλαστικά Κρήτης, Ideal holdings, ΕΧΑΕ όλες με αμιγώς λειτουργική συνεισφορά και επιμέρους θετικά στοιχεία για την ρευστότητα, τα περιθώρια ή την προοπτική τους. Σε μικρότερες κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι Mevaco, Real Consulting, Phoenix Mezz, Mermeren και Παπουτσάνης.

Η προοπτική της κερδοφορίας του δευτέρου εξαμήνου έχει λιγότερο χρηματοοικονομικό κόστος, δυνατό τουρισμό και αυξημένες ωφέλειες από την ωρίμανση επενδύσεων. Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αν και δημιουργούν πιθανές εστίες προβλημάτων στον εφοδιασμό ή το κόστος ενέργειας φαίνεται να βρίσκονται υπό έλεγχο. Υπό αυτό το πρίσμα η κερδοφορία των εισηγμένων θα ξεπεράσει τα 10,5 δισ. ευρώ δικαιολογώντας υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης της Αγοράς. Ωστόσο, αυτό το δυνητικό περιθώριο τείνει να αφορά λιγότερες εταιρίες καθώς η δυναμική ανάπτυξης που παρατηρείται στις εισηγμένες εταιρείες δεν είναι πια η ίδια και η ψαλίδα διαρκώς ανοίγει περιορίζοντας τις επενδυτικές επιλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Ενέργεια: Ανησυχία σε επενδυτές και πολιτικούς! Πως η αύξηση των φθηνών ΑΠΕ οδηγεί σε αρνητικές τιμές ενέργειας;

Ο κανιβαλισμός σπάνια είναι μια επιθυμητή κατάσταση, ανεξαρτήτως του τομέα. Αυτό ισχύει και για...

Super Market: Τριγμοί και σοβαροί κίνδυνοι για Σκλαβενίτη – ΑΒ Βασιλόπουλο.Γιατί ο πληθωρισμός ωφελεί τους κολοσσούς του λιανεμπορίου

Με μείωση εσόδων βρίσκεται αντιμέτωπο το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, μετά από την  άνοδο που...

Απάντηση φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη: «Η νέα Επιτροπή θα πάρει μέτρα για να ρίξει τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας...