27.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Χρηματιστήρια: Σε υψη ρεκόρ τα μερίσματα το Α τρίμηνο, με βάση τις εκπληκτικές αποδόσεις του κλάδου πετρελαίου.

 

 

Το συνολικό ποσό των μερισμάτων που εισέπραξαν οι μέτοχοι ανά την υφήλιο το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά τις «αντιξοότητες», εκτινάχθηκε σε νέο ύψος-ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα της λονδρέζικης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Janus Henderson. Οι εισπράξεις των μερισματούχων αυξήθηκαν κατά 11% το διάσημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και έφθασαν στα 302,5 δισ. δολάρια.

Που οφείλονται τα μεγάλα κέρδη

Πρόκειται για «απόλυτο» ρεκόρ τους συγκεκριμένους μήνες, που είναι «παραδοσιακά ήρεμοι», όπως σημειώνει η εδρεύουσα στο Σίτι εταιρεία. Ένα ρεκόρ που αποδίδεται στις εκπληκτικές αποδόσεις του κλάδου πετρελαίου και εξορύξεων και βέβαια στη – φευ – βραχύβια μετα-πανδημική ανάκαμψη και ευφορία.

Θα υπέθετε κανείς ότι, μετά από το σφυροκόπημα που κάπως καθυστερημένα είναι αλήθεια, άρχισαν να υφίστανται οι μετοχές στα χρηματιστήρια ολόκληρου του πλανήτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι ειδικοί θα προέβλεπαν αλλαγή σελίδας και πτώση της αξίας των μερισμάτων που θα διανεμηθούν εφεξής το τρέχον έτος.

Και όμως! Η Janus Henderson αναθεώρησε επί το αισιοδοξότερον τις προβλέψεις της για το σύνολο του 2022 και προαναγγέλλει συνολικά έσοδα των μερισματούχων 1,54 τρισ. δολάρια, «μια αύξηση της τάξεως του 4,6% συγκριτικά με το 2021».

Χρονιά πανδημιών, εγκλεισμών, λουκέτων

Μιλάμε για μια χρονιά πανδημιών, εγκλεισμών, λουκέτων πρόσκαιρων ή και μόνιμων των καταστημάτων, μια χρονιά αβεβαιοτήτων που δεν είχαν να κάνουν μόνο με την οικονομία αλλά και με την φυσική επιβίωση των ανθρώπων, κατά την οποία τα χρηματιστήρια «πήγαν σφαίρα» (σε πείσμα της κατάρρευσης του τζίρου των εισηγμένων επιχειρήσεων) και διένειμαν μερίσματα-ρεκόρ. Ας είναι καλά η τεράστια ρευστότητα των επιχειρήσεων και οι αγορές ιδίων μετοχών που εκτίναξαν στα ύψη τα κεφαλαιακά τους κέρδη.

Αίσθηση προκαλεί εξάλλου η διαπίστωση της έρευνας ότι «η αξία των διανεμηθέντων μερισμάτων υπερδιπλασιάστηκε από το 2009, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησαν η παρατήρηση και οι μετρήσεις των διανομών μερισμάτων των 1.200 επιχειρήσεων στον κόσμο με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση».

Ήταν εξάλλου, το 2009 μόλις η επόμενη χρονιά μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι σε περιόδους κρίσεων σεισμών, λιμών και καταποντισμών οι επιχειρήσεις (οι εισηγμένες βέβαια) και οι μέτοχοί τους αντί να φτωχαίνουν, πλουτίζουν.

«Σε πείσμα ενός αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, που χαρακτηρίστηκε από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, το 94% των μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία επιχειρήσεων διένειμε αυξημένα μερίσματα συγκριτικά με το 2021», σημειώνει η Janus Henderson. Στις ΗΠΑ μάλιστα, το ποσοστό αυτό άγιξε το 99% από 90% που ήταν το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Πάρτι  πετρελαίων και  ενέργειας

Όλες οι ήπειροι και οι γεωγραφικές περιφέρειες του πλανήτη κατέγραψαν διψήφια ανάπτυξη. «Παρατηρήθηκε ωστόσο μια αξιοσημείωτη αδυναμία σε περιοχές της Ασίας, όπως το Χονγκ Κονγκ, όπου τα lockdown συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία», αναφέρεται στην έρευνα.

Στην Ευρώπη, αίσθηση προκάλεσαν τα μερίσματα που διανεμήθηκαν στη Δανία. Κι αυτό χάρη στη σχεδόν… οκταπλάσια αύξηση του ετήσιου μερίσματος του ναυτιλιακού ομίλου Moller-Maersk, ο οποίος «επωφελήθηκε τα μάλα από τη διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού».

Το μέρισμά της Moller-Maersk έφθασε το πρώτο τρίμηνο στα 7,2 δισ. δολάρια ήταν το μεγαλύτερο που διένειμε η εταιρεία από το 2015. Οι ερευνητές θεωρούν ως πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στο τέλος του έτους στο top-30 όσων διανεμηθούν εφέτος.

Όλοι οι βιομηχανικοί και επιχειρηματική κλάδοι κατέγραψαν αύξηση. Αλλά ο κλάδος του πετρελαίου «έλαμψε», καθώς τα μερίσματα που διένειμε ήταν αυξημένα κατά το ένα τρίτο σε ετήσια βάση. Οι εταιρείες εξορύξεων, επίσης, αντάμειψαν τους μετόχους τους με μερίσματα αυξημένα κατά 29,7% συγκριτικά με αυτά που είχαν διανείμει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Ο γιγαντιαίος αγγλο-αυστραλιανός όμιλος εξορύξεων BHP προχωρεί σε καλό δρόμο για να γίνει ο μεγαλύτερος πληρωτής μερισμάτων στον κόσμο και το 2022, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Janus Henderson.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE