21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Θα παραμείνουν υψηλά πληθωρισμός και επιτόκια. Τι είπε για το τραπεζικό σύστημα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Δυσοίωνες ήταν οι εκτιμήσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τα επιτόκια.

Ο κ. Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 27o Ετήσιο Συνέδριο του Economist , στην Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στα θετικά της ελληνικής οικονομίας είναι η  πολιτική σταθερότητα και η  σταθερή δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Σε ερώτηση ωστόσο για τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Ανέφερε, ακόμα, ότι παρά τη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού, ο δομικός παραμένει υψηλός σε πολλές οικονομίες λόγω των πιέσεων κόστους και των υψηλών περιθωρίων κέρδους, ενώ προέβλεψε ότι οι ανοδικές πιέσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια αναμένεται να συνεχιστούν.

«Μακροπρόθεσμα, σε σχέση με την κανονικότητα των τελευταίων ετών, θα υπάρξει μια νέα κανονικότητα υψηλότερων πραγματικών επιτοκίων και υψηλότερου πληθωρισμού, που θα συνεπάγεται υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Το τραπεζικό σύστημα

Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σήμερα έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλή ρευστότητα. Ειδικά η Εθνική Τράπεζα στα stress tests του 2023 που ανακοίνωσε ο SSM τον περασμένο Ιούλιο αναδείχθηκε ως η 5η καλύτερη τράπεζα ανάμεσα στις 120 μεγάλες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης» συνέχισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας.

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως τα δυσμενή δημογραφικά δεδομένα, οι κλιματικοί κίνδυνοι, η ανάγκη για περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής όπως στον ΦΠΑ, η ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και για περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ποιότητα.

«Προσοχή στους μη τραπεζικούς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς»

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι σήμερα μία συστημική τραπεζική κρίση ανάλογη του 2007-2009 είναι λιγότερο πιθανή κυρίως λόγω του ισχυρού εποπτικού πλαισίου.

Ωστόσο επέστησε την προσοχή σε νέες πηγές ανησυχίας όπως η χαλαρή εποπτεία στους μη τραπεζικούς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, των οποίων το μέγεθος διπλασιάστηκε στην Ευρώπη σε σχέση με το 2009, καθώς και ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, που όπως είπε έχει αντικαταστήσει την συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Στουρνάρας: Ανακοίνωσε στο Bloomberg όλες τις κινήσεις που έρχονται μέσα στο 2025. Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες και κόστος δανεισμού 2%.

O Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της...

Κομισιόν για Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9%. Ανάπτυξη πάνω από 2% το 2025-2026

Εντυπωσιακές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία προέβλεψε η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρωτογενές πλεόνασμα...

Μαζική εξαγωγή καταθέσεων στο κυνήγι για καλύτερα επιτόκια: Ποιες χώρες επιλέγονται;

Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις των προορισμών όπου τα ελληνικά νοικοκυριά...