22.5 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Carlos Slim  Μεξικανός: Το μεγάλο μυστικό του Πλουσιότερου ανθρώπου στον Κόσμο. Πως πέτυχε με τις μικρές συμβουλές του πατέρα του

Στις σωστές συμβουλές του πατέρα του χρωστάει την αμύθητη περιουσία του ο Carlos Slimπλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, όπως λέει ο ιδιος

Ο πατέρας του Julián Slim Haddad, προσθέτει  του έδινε κάθε εβδομάδα σαν χαρτζιλίκι 5 πέσος με την υποχρέωση να γράφει σε λογιστικό βιβλίο πού θα τα ξόδευε. Μετά πατέρας και γιος ανάλυαν τα έξοδα της αγορές και τις κινήσεις γενικά του Carlos.

Έτσι ο Carlos έμαθε από μικρή ηλικία να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα του και να κρατά τα έξοδα του υπο έλεγχο. Μάλιστα κρατάει μέχρι και σήμερα τα λογιστικά βιβλία που είχε όταν ήταν μικρός.

«Το χρήμα που βγαίνει από την επιχείρηση εξατμίζεται», «όλες οι εποχές είναι καλές εάν δουλεύεις με τον σωστό τρόπο», ήταν μερικά από τα μαθήματα στα οικονομικά και το επιχειρείν που πήρε από τον πατέρα του.


Σύντομα χάρη σε αυτές τις συμβουλές ο 
Carlos ξεκίνησε να χτίζει την περιουσία του.

Στα 10 του, άνοιξε τον πρώτο του αποταμιευτικό λογαριασμό. Αργότερα άρχισε να «σηκώνει» χρήματα από αυτόν και να αγοράζει κρατικά ομόλογα, όταν διαπίστωσε ότι οι καταθέσεις του δεν απέφεραν αρκετούς τόκους.  Στα 12 άρχισε να αγοράζει μετοχές της Banco Nacional de México.

Οι επενδύσεις του συνέχισαν όταν ήταν μαθητής λυκείου και έφηβος ακόμα μπήκε στο πρώτο διοικητικό του συμβούλιο.  Επρόκειτο για μια εταιρεία εξορύξεων στην οποία ήθελε να επενδύσει

Όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο με πτυχίο πολιτικού μηχανικού, άρχισε να αγοράζει μετοχές εταιρειών και να χτίζει την περιουσία του. Όμως έγινε πραγματικά πλούσιος όταν η οικονομία του Μεξικόυ έπεσε σε μεγάλη κρίση, το 1982. Τότε, ο Slim εκμεταλλεύτηκε τις πολύ χαμηλές τιμές για να αγοράσει ποσοστά εταιρειών και να επενδύσει σε επιχειρήσεις.

Ήταν, όπως έχει πει, ένα ακόμα μάθημα που πήρε από τον πατέρα του: Συνεχίζεις να επενδύεις και να επανεπενδύεις στις επιχειρήσεις σου ακόμα και κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

H Slimlandia

Σήμερα, οι επιχειρήσεις του βρίσκονται όπου και εάν κοιτάξει κανείς στο Μεξικό, μια χώρα που κάποιοι αποκαλούν και «Slimlandia». «Κάποιες φορές είναι δύσκολο να πεις πού σταματά ο Carlos Slim και πού αρχίζει το Μέξικο Σίτι», είχε γράψει για αυτόν ο Guardian πριν από μερικά χρόνια.

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του να προέρχεται από την America Movil, τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών της Λατινικής Αμερικής, όμως  ο Slim έχει επίσης συμφέροντα στο banking, στον τομέα των εξορύξεων και στις κατασκευές. Επίσης, έχει επενδυτικές συμμετοχές σε διάφορες εισηγμένες εταιρείες ανά τον κόσμο.

Η στρατηγική του για να βγάζει χρήματα είναι σαφής: Αγοράζει εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τις αναδιαρθρώνει, πριν να πουλήσει το ποσοστό του με κέρδος.

Αυτό έκανε κατά την κρίση χρέους στο Μεξικό του 1982, ενώ κάτι παρόμοιο εφάρμοσε και το 2009 στις ΗΠΑ, όταν δάνεισε 250 εκατ. δολάρια στους New York Times με επιτόκιο 14%, με αποτέλεσμα να γίνει μεγαλομέτοχος της εφημερίδας.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για μονοπωλιακές πρακτικές, λέγοντας ότι η επιχειρηματική του δράση ανεβάζει τις τιμές και την ανεργία. Όμως, ο δισεκατομμυριούχος δεν αφήνει τις επικρίσεις να τον επηρεάζουν. «Όταν ζεις για τη γνώμη των άλλων είσαι νεκρός. Δεν θέλω να ζω σκεπτόμενος πώς θα με θυμούνται», έχει πει.

ζωή του πάντως είναι αρκετά λιτή και δεν ακολουθεί τις υπερβολές των άλλων πλουσίων. Δεν έχει σκάφη και ιδιωτικά αεροπλάνα, ενώ  ζει εδώ και 40 χρόνια στο ίδιο σπίτι. Επιτρεπει στον εαυτό του μόνο 2 πολυτέλειες: Τα κουβανέζικα πούρα και τα έργα τέχνης.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE