Η Ιταλία επιδιώκοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της από τη Μόσχα προτείνει τον νέο αγωγό, αναμένοντας τα μαντάτα για τον East Med, με τον οποίο η ίδια θέλει να συνδεθεί.
Από τον Απρίλιο του 2017 ο τότε Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα είχε υπογράψει συμφωνία για το φυσικό αέριο με τους αντίστοιχους υπουργούς του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Τον Μάρτιο του 2021 το ιταλικό Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, υπό τον γενικό διευθυντή Gilberto Dialuce, παρέτεινε τους όρους για την κατασκευή του αγωγού East Med-POSEIDON, έως την 1η Οκτωβρίου 2023 για την έναρξη των εργασιών.
Σε μια τελευταία συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων «Agenzia Nova», ο Nicola Monti, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison, δήλωσε πώς το έργο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed-Poseidon, σχεδιάστηκε για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη, διερχόμενος από Κύπρο και Ελλάδα, προς την Ιταλία.
“Αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να επανέλθει σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής, διότι είναι το μόνο πραγματικό έργο διαφοροποίησης πηγών αερίου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, ήδη δοκιμαστεί και είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο αγωγός Eastmed είναι μια υποδομή που έχει ήδη σχεδιαστεί για να είναι έτοιμη, ενώ στη συνέχεια θα μετατραπεί για τη μεταφορά υδρογόνου», κατέληξε ο ίδιος.
Εφόσον, Έλληνες, Ιταλοί, Ισραηλινοί, Κύπριοι συμφωνούν σε κάτι που αναμένεται να εγκρίνουν οι ΗΠΑ, τότε εκτιμάται ότι ο αγωγός αυτός μπορεί να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.
Όσο για την Τουρκία, εκτιμάται ότι τα πράγματα είναι ακόμη θολά και οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν σθεναρά.Τον τελευταίο λόγο όπως και να έχει, θα έχουν οι εταιρείες κολοσσοί και ο Λευκός οίκος
«Μιλάμε για έναν τεράστιο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Ήταν ένα έργο που υπέγραψα ως υπουργός και μετά ακυρώθηκε (πόσο λάθος) από τον Ντι Μάιο. Το αέριο είναι η μεταβατική ενέργεια. Θεμελιώδης για την αποφυγή του άνθρακα, όπως προβλέπεται στην Ενεργειακή Στρατηγική», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός.