26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Αυτοί είναι οι δέκα ζάμπλουτοι που υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους στη διάρκεια του κορωνοϊού

Οι 10 πλουσίοτεροι άνδρες του κόσμου υπερδιπλασίασαν τη συνολική περιουσία τους από όταν εκδηλώθηκε η κρίση του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes που επικαλείται η οργάνωση, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είναι οι: Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά τους, Μπιλ Γκέιτς, Λάρι Έλισον, Λάρρυ Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Στιβ Μπάλμερ και Γουόρεν Μπάφετ.

Αθροιστικά η περιουσία τους αυξήθηκε από 700 δισ. δολάρια σε 1,5 τρισ. δολάρια, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ τους, με την περιουσία του Μασκ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ του κ. Γκέιτς αυξήθηκε κατά ένα πιο μέτριο 30%.

Παραδοσιακά η Oxfam συνηθίζει να δημοσιεύει την έκθεσή της για τις ανισότητες κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά καθώς η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εκτροχίασε τα σχέδια για πραγματοποίηση της συνάντησης με φυσική παρουσία. Οι συζητήσεις για το φόρουμ αυτής της εβδομάδας θα περιλαμβάνουν την πιθανή μελλοντική πορεία της πανδημίας, την ισότητα των εμβολίων και την ενεργειακή μετάβαση.

«Φέτος, αυτό που συμβαίνει δεν υπάρχει», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam, Ντάνι Σρισκανταράτζα. «Σχεδόν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας δημιουργείται ένας νέος δισεκατομμυριούχος, εν τω μεταξύ το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση λόγω των lockdowns, του χαμηλότερου διεθνούς εμπορίου, του λιγότερου διεθνούς τουρισμού, και ως αποτέλεσμα αυτού, 160 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι έχουν απωθηθεί στη φτώχεια», εξήγησε. «Κάτι είναι βαθιά ελαττωματικό με το οικονομικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Η έκθεση της Oxfam, η οποία βασίστηκε επίσης σε δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε ότι η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η πείνα, η βία λόγω φύλου και η κλιματική κατάρρευση συνέβαλαν σε έναν θάνατο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 160 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα- η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ως μέτρο μέτρησης της φτώχειας τα 5,50 δολάρια την ημέρα- από ό,τι θα ήταν χωρίς τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid. Τα χαμηλότερα εισοδήματα για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου συνέβαλαν στο θάνατο 21.000 ανθρώπων κάθε μέρα, υποστηρίζεται από την Oxfam.

Η έκθεση αναφέρει επίσης:

Η πανδημία αναγκάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες καθώς αυξάνονται τα εθνικά χρέη.

Η ισότητα των φύλων έχει καθυστερήσει, με 13 εκατ. λιγότερες γυναίκες να εργάζονται τώρα από ό,τι το 2019 και περισσότερα από 20 εκατ. κορίτσια να κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο.

Οι εθνοτικές μειονότητες έχουν δυσκολευτεί περισσότερο από τον Covid.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE