8.9 C
Athens
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τα 10 τρις δολάρια. 442 δις ο Μασκ, απώλειες για τους Γάλλους της πολυτέλειας. Νικητές και χαμένοι το 2024

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Χρονιά ρεκόρ υπήρξε το 2024 για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με τη συνολική τους περιουσία να ξεπερνά τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το συνδυασμένο ΑΕΠ τριών μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. 

Τεχνολογικοί δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg και ο Jensen Huang, πρωταγωνίστησαν στις κερδοφόρες τάσεις της χρονιάς, με την εντυπωσιακή τους αύξηση σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών να ενισχύει τις περιουσίες τους.

Αντίθετα, άλλοι παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς, όπως η στασιμότητα στην αγορά πολυτελών αγαθών και προβλήματα για κάποιες μεγάλες εταιρείες, οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες για άλλους δισεκατομμυριούχους.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι του 2024

Το 2024 αποτέλεσε χρονιά θριάμβου για αρκετούς τεχνολογικούς γίγαντες και νέους δισεκατομμυριούχους. Ο Elon Musk συνέχισε να κυριαρχεί στη λίστα των πλουσιότερων, με την αξία των εταιρειών του, όπως η Tesla, η SpaceX και η xAI, να αυξάνεται κατακόρυφα χάρη στην ισχυρή υποστήριξη από την εκλογή του Trump, σημειώνοντας αύξηση 213 δισεκατομμυρίων. Ενδεικτικό της κυριαρχίας του είναι ότι η διαφορά της περιουσίας του από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, Jeff Bezos, έφτασε τα 237 δισεκατομμύρια δολάρια – η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ πρώτου και δεύτερου στον δείκτη πλούτου του Bloomberg.

Ο Jensen Huang, CEO της Nvidia, είδε ​επίσης την περιουσία του να εκτοξεύεται​, κατά 76 δισεκατομμύρια δολάρια​, καθώς η Nvidia παρουσίασε εκπληκτική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, οι κινεζικοί δισεκατομμυριούχοι ανακτούν έδαφος, με προσωπικότητες όπως ο Pony Ma και ο Lei Jun να βλέπουν σημαντικές αυξήσεις στην περιουσία τους, ανατρέποντας την αρνητική πορεία των προηγούμενων ετών.

​Η συνολική περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων είναι τόσο μεγάλη που ισούται με το συνδυασμένο ΑΕΠ της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας του περασμένου έτους.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι του 2024

Το 2024 δεν ήταν όμως εξίσου θετικό για όλους τους δισεκατομμυριούχους. Γάλλοι μεγιστάνες της πολυτέλειας όπως ο Bernard Arnault της Moët Hennessy Louis Vuitton και η Francoise Bettencourt Meyers της L’Oréal είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται σημαντικά λόγω της πτώσης της αγοράς πολυτελών αγαθών. Η χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα και η μείωση των πωλήσεων είχαν αρνητική επίδραση στις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα.

Ο Colin Huang της Temu είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 18 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από μια απογοητευτική έκθεση κερδών που οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας του σε πτώση 29% σε μία μόνο ημέρα., ενώ ο Ricardo Salinas, της Grupo Elektra (media, τραπεζικές υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο) υπέστη μεγάλη ζημιά λόγω σκανδάλου απάτης και μεγάλης πτώσης της μετοχής του. 

Αντίστοιχα, ο Carlos Slim, ιδιοκτήτης της América Móvil, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στη Λατινική Αμερική, και ο Pham Nhat Vuong, ιδρυτής και πρόεδρος του Vingroup, του μεγαλύτερου ομίλου επιχειρήσεων στο Βιετνάμ κατέγραψαν απώλειες που συνδέονται με τις αγορές αναδυόμενων αγορών και την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Από τους Ροκφέλερ στον Μπέζος: Πώς περνούν τα Χριστούγεννα οι πλούσιοι του κόσμου – 40.000 δολάρια για μια βδομάδα σε πολυτελή σαλέ

Δύο διαφορετικές κατευθύνσεις επιλέγουν οι πλσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους:...

Louis Vuitton: Έκρηξη πωλήσεων +20% στην Ελλάδα – «Αιχμή» οι εμβληματικές τσάντες αξίας 1.500 ευρώ που έχουν «εξαφανιστεί»

Παρά τις έντονες ανησυχίες για τα διεθνή γεγονότα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι πωλήσεις...

Louis Vuitton: Πώς ο κολοσσός επώνυμων προϊόντων, που βρίσκεται σε κρίση, κατάφερε να βγάλει 17 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες λόγω Κίνας

Η Κίνα ανακοίνωσε νέα ισχυρά μέτρα οικονομικής τόνωσης τα οποία κατάφεραν μέσα σε λιγότερο...