14.8 C
Athens
Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025

Αυστραλία: Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων από χάκερς. Ποιες χώρες φωτογραφίζει ως ένοχες η Υπηρεσία Πληροφοριών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων δέχεται το τελευταίο διάστημα η Αυστραλία, γεγονός που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη χώρα.

Η Αστραλιανή Υπηρεσία Πληροφοριών κάνει λόγο γι;α “επίμονη απειλή” και σημειώνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις προωθούνται από κράτη, δείχνοντας τη Ρωσία και την Κίνα.

Τους δώδεκα τελευταίους μήνες, η Αυστραλία έχει πληγεί από σειρά επεισοδίων κυβερνοασφάλειας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα επλήγησαν για τρεις ημέρες λιμάνια της  χώρας

Χωρίς να κατηγορήσει συγκεκριμένες ομάδες ή να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παραβιάσεις, η αυστραλιανή υπηρεσία πληροφοριών υπογραμμίζει στην τελευταία έκθεσή της πως η Μόσχα και το Πεκίνο αντιπροσωπεύουν σοβαρές απειλές για τη χώρα σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια.

«Χάκερ, που προωθούνται από κράτη, θα συνεχίσουν πιθανόν να βάζουν στόχο τα συστήματα υδροδότησης και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της Αυστραλίας», προειδοποιεί η υπηρεσία, προσθέτοντας πως θα εντείνουν αναμφίβολα τις προσπάθειές τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατιωτικά απόρρητα.

Στο στόχαστρο το AUKUS

Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS, το οποίο συνήφθη ανάμεσα στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει κυρίως την παράδοση στην Καμπέρα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, μπορεί να είναι ο κύριος στόχος των κυβερνοεπιθέσεων, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά σε ένα επεισόδιο κυβερνοασφαλείας που σημειώθηκε το Μάιο, κατά το οποίο χάκερ υποστηριζόμενοι από το Πεκίνο διείσδυσαν στα δίκτυα κρίσιμης σημασίας υποδομών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση προειδοποιεί κατά της ανάπτυξης ίδιου τύπου κινεζικών επιχειρήσεων εναντίον της Αυστραλίας.

Η Κίνα, κύριος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αποτελεί «πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σχολίασε σήμερα ο αυστραλός υπουργός Άμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, ερωτηθείς σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια υπογραμμίζουν πως η Αυστραλία δεν είναι επαρκώς προστατευμένη από τις επιθέσεις πληροφορικής και πως υπάρχουν ευάλωτες τράπεζες δεδομένων καταναλωτών, οι οποίες κάνουν τη χώρα κερδοφόρο στόχο για τους χάκερ.

Η Medibank, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφαλίσεων της Αυστραλίας, είχε παραδεχθεί το Νοέμβριο 2022 πως κυβερνοπειρατές είχαν πρόσβαση στα δεδομένα 9,7 εκατομμυρίων πελατών, καθώς και στους ιατρικούς φακέλους τους.

Δύο μήνες νωρίτερα, κυβερνοεπίθεση είχε ως αποτέλεσμα να κλαπούν τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από εννέα εκατομμύρια πελατών της Optus, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού. Τι κάνει η Ελλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να εξαγοράζουν χρυσό, με τις συνολικές...

Γιατί απέτυχαν τα Bayraktar στην Ουκρανία. Οι λόγοι που αποσύρθηκαν απο την πρώτη γραμμή των μαχών

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το πεδίο των...