Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικίνδυνης αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Η τουρκική επέκταση στη Συρία, χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τη Δύση, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή. Το Ισραήλ, ως η μόνη δύναμη που αντιτίθεται στην τουρκική επιρροή, έχει ήδη καταλάβει στρατηγικές θέσεις στα νότια σύνορα της Συρίας.
Την ίδια ώρα, η μεταβατική κυβέρνηση του Αλ Σαράα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ διαφορετικών συμφερόντων, ενώ το Ιράν παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας αστάθειας στην περιοχή, που όμως φαίνεται ότι έχει αποδυναμωθεί αρκετά.
Ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση του νέου Αμερικανού Προέδρου απέναντι σε αυτή τη διαμάχη δύο παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ, την ώρα που η Ευρώπη παρακολουθεί μάλλον αμήχανη, αναζητώντας ακόμη τη δική της στρατηγική αυτονομία.
Οι στόχοι της Τουρκίας
Η Τουρκία, χωρίς ουσιαστική δυτική αντίσταση, συνεχίζει την επέμβασή της στη Συρία, ενισχύοντας τον έλεγχό της στα βόρεια σύνορα και στοχεύοντας στο να περιορίσει την κουρδική επιρροή στην περιοχή. Παρά την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται από τη Δύση, η Άγκυρα παραμένει ανενόχλητη, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη δυναμική της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης.
Η Τουρκία έχει καταστεί για το Ισραήλ σημαντικός παράγοντας αστάθειας στην περιοχή, καθώς ο Ερντογάν διαμορφώνει την επιρροή του σε μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής.
Η ισραηλινή πολυεπίπεδη στρατηγική
Στον αντίποδα, ο ισραηλινός στρατός, έχοντας εδραιώσει τις θέσεις του στα νότια σύνορα της Συρίας, παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας, αλλά και του νέου καθεστώτος. Επικεντρώνεται στην αποδυνάμωση των ιρανικών επιρροών στην περιοχή και την αποτροπή των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης, θέλοντας να αναχαιτίσει και την όποια τουρκική επέκταση. Η ισραηλινή κινητικότητα είναι επίσης ενδεικτική της ενδυνάμωσης του στρατηγικού ρόλου της χώρας, η οποία επιδιώκει να επηρεάσει την πορεία των εξελίξεων στην περιοχή.
Η στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία, σε συνδυασμό με την απειλή από το Ιράν, καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά τεταμένη για το Ισραήλ, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει τον εαυτό του να συνεχίσει να απειλείται από τη “συμμαχία του κακού” και την τζιχάντ.
Η επόμενη δύσκολη ημέρα της μετάβασης για τη Συρία
Ανάμεσα στις Συμπληγάδες, η Συρία, υπό την ηγεσία του αλ-Σάρα, βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, αναγκασμένη να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και την ισχυρή πίεση από τις διεθνείς δυνάμεις.
Παρά τις εμφανείς κινήσεις προσέγγισης προς τη Δύση και τις αξίες της, η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στις στρατηγικές επιλογές άλλων δυνάμεων. Ο αλ-Σάρα, με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών, προσπαθεί να βρει λύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας, χωρίς να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους εγχώριους πληθυσμούς και τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι Κούρδοι και η Τουρκία, περιμένοντας να δει και τις αμερικανικές κινήσεις της νέας ηγεσίας υπό τον Τραμπ.