Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-ΕΕ κλιμακώνεται μετά το τελεσίγραφο του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των ευρωπαϊκών αγορών σε αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. “Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μεγάλης κλίμακας αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι ΔΑΣΜΟΙ μέχρι τέλους!”, έγραψε στο Truth Social.
Η απειλή έρχεται σε μια περίοδο όπου το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έχει διευρυνθεί σημαντικά, αγγίζοντας τα 131,3 δισ. δολάρια το 2022.
Το εμπορικό ισοζύγιο και οι ενεργειακές σχέσεις
Παρά το σημαντικό έλλειμμα, η εμπορική σχέση των δύο πλευρών παραμένει ισχυρή, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον μεγαλύτερο αποδέκτη των ευρωπαϊκών εξαγωγών, απορροφώντας το 19,7% του συνόλου το 2023.
Στον ενεργειακό τομέα, η Ευρώπη είναι ήδη ο κορυφαίος προορισμός του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, λαμβάνοντας περισσότερο από το 50% των εξαγωγών LNG.
Οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου παγκοσμίως και κορυφαίος εξαγωγέας LNG, επιδιώκουν περαιτέρω διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η ευρωπαϊκή απάντηση στις απειλές
Σε αντίθεση με το 2017, όταν οι αιφνιδιαστικοί δασμοί στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο είχαν βρει την ΕΕ απροετοίμαστη, η Ευρώπη διαθέτει πλέον ισχυρότερη άμυνα. “Αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση ακολουθήσει πολιτική ‘πρώτα η Αμερική’, η απάντησή μας θα είναι ‘Ευρώπη ενωμένη'”, τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπάερμποκ.
Στο ίδιο πνεύμα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την αντικατάσταση του ρωσικού LNG με αμερικανικό, υπό την προϋπόθεση μείωσης των ενεργειακών τιμών.
Τα όπλα της ΕΕ και οι ενεργειακές ισορροπίες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει νέα νομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση εμπορικών πιέσεων. Το αντι-εξαναγκαστικό μέσο επιτρέπει την επιβολή αντιμέτρων σε περίπτωση πολιτικά υποκινούμενων περιορισμών, ενώ ο κανονισμός για τις ξένες επιδοτήσεις θωρακίζει την αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό.
Στον ενεργειακό τομέα, αν και οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, η Ρωσία διατηρεί τη δεύτερη θέση παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ σχεδιάζει νέα μέτρα για τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στο επόμενο πακέτο κυρώσεων, παρότι η πλήρης απεξάρτηση παραμένει δύσκολη υπόθεση.