Με 159 ψήφους υπέρ του συνολικού προϋπολογισμού και 258 βουλευτές να στηρίζουν τις αμυντικές δαπάνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέγραψε χθες την ισχυρότερη κοινοβουλευτική στήριξη της τελευταίας πενταετίας. Σε μια περίοδο που η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαμορφώσει νέους πολιτικούς συσχετισμούς, με το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ σε φάση ανασύνταξης, η κυβερνητική παράταξη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δείχνουν να ισχυροποιούν την κυριαρχία τους.
Την εικόνα πολιτικής ηγεμονίας επιβεβαιώνει και η νέα δημοσκόπηση που δείχνει τη ΝΔ να διατηρεί διψήφια διαφορά από τον δεύτερο, παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές πιέσεις για την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση. Το κυβερνών κόμμα φαίνεται να εδραιώνει τη θέση του στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού, την ώρα που τα ευρήματα των αναλυτών δείχνουν ότι η επόμενη Βουλή θα μπορούσε να είναι εννιακομματική.
Το ρεκόρ των 159
Το εντυπωσιακό στοιχείο της χθεσινής διαδικασίας ήταν η υπερψήφιση του προϋπολογισμού από 159 βουλευτές – τέσσερις περισσότερους από την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θετικών ψήφων της τελευταίας πενταετίας. Εντυπωσιακή ήταν επίσης κυρίως η ευρύτατη συναίνεση που καταγράφηκε στους επιμέρους τομείς: το Υπουργείο Υγείας συγκέντρωσε 167 θετικές ψήφους, η Παιδεία 166, ενώ Εξωτερικά, Εσωτερικά και Κοινωνική Συνοχή έλαβαν από 160 ψήφους.
Η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιτεύχθηκε με τη ψήφιση εκ μέρους του Αυγενάκη, αλλά και τη στήριξη τριών πρώην Σπαρτιατών – Κατσιβαρδά, Ασπιώτη και Γαυγιωτάκη. Ωστόσο, η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η μερική διαφοροποίηση του Μάριου Σαλμά υπογράμμισαν τις εσωκομματικές διαστάσεις που παραμένουν.
Στο πεδίο της Άμυνας, η κυβέρνηση πέτυχε μια εντυπωσιακή διακομματική συναίνεση με 258 θετικές ψήφους. Το παρασκήνιο όμως είχε τις δικές του εντάσεις: η φερόμενη αρνητική ψήφος Τσίπρα – που αποδόθηκε σε λάθος καταχώρηση – και η διαφοροποίηση των Βρεττού-Παπαδόπουλου από τη γραμμή της Νίκης προκάλεσαν συζητήσεις.
Σταθερή υπεροχή της κυβέρνησης
Η πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll για “Το Μανιφέστο” καταγράφει μια εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ, που διατηρεί το 30,2% των προτιμήσεων. Με διαφορά 11,6 μονάδων ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στο 18,6%, ενώ η νέα πολιτική πραγματικότητα αποτυπώνεται στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση με 6,6%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ίδια δημοσκόπηση δείχνει εννέα κόμματα να ξεπερνούν το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή – μια ένδειξη του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού.
Στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού συγκεντρώνεται ακόμη ισχυρότερη αποδοχή: με 40,1% θετική γνώμη προηγείται των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, ενώ στο ερώτημα της καταλληλότητας για πρωθυπουργός συγκεντρώνει 32,4%, τετραπλασιάζοντας τη διαφορά από τον δεύτερο Ανδρουλάκη (7,9%).
Παρά την πολιτική κυριαρχία όμως, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Οι πολίτες εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για την ακρίβεια, που αναδεικνύεται ως κορυφαίο ζήτημα, με την οικονομία, τη στεγαστική κρίση και το επίπεδο αποδοχών να συμπληρώνουν τον κατάλογο των ανησυχιών. Η διαχείριση αυτών των προβλημάτων θα κρίνει εν πολλοίς τη διατήρηση της σημερινής πολιτικής υπεροχής.