Μιλώντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τζιβαλί της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εξυπηρετεί την ουκρανόφωνη κοινότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. “Η επικειμένη εορτή των Χριστουγέννων, η κατ᾽ εξοχήν ημέρα εξαγγελίας της ‘επί γης ειρήνης’, θα πρέπει να κινητοποιήσει όλους για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου με δικαία και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους Ρώσους κληρικούς και λαϊκούς που διώκονται και φυλακίζονται στη χώρα τους. Η δίωξή τους οφείλεται στην εναντίωσή τους σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως “απάνθρωπη πολιτική” του προέδρου Πούτιν και “αντιχριστιανικό κήρυγμα” του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.
Πρότεινε επίσης τον μόνιμο κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η πρόταση έρχεται με αφορμή τη σύμπτωση του εορτασμού το επόμενο έτος.
Καταδίκη Πούτιν και Πατριάρχη Μόσχας
“Το ανύστακτον ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως επεκτείνεται προς τον πιστόν και σκληρώς δοκιμαζόμενον λαόν της Ουκρανίας“, ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. “Η επικειμένη εορτή των Χριστουγέννων, η κατ᾽ εξοχήν ημέρα εξαγγελίας της ‘επί γης ειρήνης’, θα πρέπει να κινητοποιήσει όλους για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου με δικαία και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία”, πρόσθεσε.
“Σήμερον απευθύνομεν ιδιαιτέρας ικεσίας προς τον εορταζόμενον Άγιον Νικόλαον και υπέρ όλων εκείνων των Ρώσων κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι υφίστανται απηνείς διώξεις και φυλακίσεις, επειδή ακριβώς υψώνουν την φωνή τους εναντίον της απανθρώπου πολιτικής του προέδρου Πούτιν και του αντιχριστιανικού κηρύγματος του Πατριάρχου Κυρίλλου“, τόνισε ο Πατριάρχης, εκφράζοντας την ελπίδα το παράδειγμά τους να αφυπνίσει συνειδήσεις εντός και εκτός της χώρας τους.
Η πρόταση για τον εορτασμό του Πάσχα
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την άποψη ότι η σύμπτωση του εορτασμού του Πάσχα το 2025 προσφέρει μια “χρυσή ευκαιρία” για μόνιμη συμφωνία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. “Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά αποκλειστικώς εις το ζήτημα της ημέρας εορτασμού του Πάσχα και όχι ασφαλώς εις συλλειτουργίαν”, διευκρίνισε ο Πατριάρχης.
Υπενθύμισε ότι ανάλογες πρακτικές εφαρμόζονται ήδη στη Φινλανδία, ενώ οι Ρωμαιοκαθολικές Κοινότητες στην Ελλάδα ακολουθούν το Ορθόδοξο Κανόνιο. “Είναι πράγματι θλιβερόν 1700 έτη αργότερα να συζητούμε ακόμη για το θέμα αυτό”, τόνισε χαρακτηριστικά.