Η ελληνική οικονομία σημειώνει μια σημαντική επιτυχία με την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings σε “BBB” με σταθερό outlook. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς ο γερμανικός οίκος είναι ο πρώτος που ανοίγει το δρόμο για υψηλότερες αξιολογήσεις, λειτουργώντας ως προπομπός για τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, την ενισχυμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, όπως το ακόμη υψηλό δημόσιο χρέος και οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθερής βελτίωσης και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στο μέλλον.
Εντυπωσιακή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους
Η πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση, με μείωση 57 ποσοστιαίων μονάδων από το 2019. Συγκεκριμένα, από το υψηλό 212,6% του ΑΕΠ κατά την πανδημική κρίση του 2020, αναμένεται να φτάσει στο 155,3% έως το τέλος του 2024.
Οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο αισιόδοξες για το μέλλον, με εκτιμώμενη περαιτέρω μείωση στο 145% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2025 και στο 132% έως το τέλος του 2029, που θα αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010.
Ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και προοπτικές
Η δημοσιονομική πορεία της χώρας παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, με την κυβέρνηση να αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2024. Η Scope Ratings προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει κατά μέσο όρο Ισχυρές Δημοσιονομικές Επιδόσεις και Προοπτικές
Η δημοσιονομική πορεία της χώρας παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, με την κυβέρνηση να αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2024. Η Scope Ratings προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,75% του ΑΕΠ την περίοδο 2024-2027. Η θετική αυτή εξέλιξη υποστηρίζεται από την ενισχυμένη μεσοπρόθεσμη προοπτική ονομαστικής ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τη σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η πρόοδος επίσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών ενισχύουν περαιτέρω την οικονομική σταθερότητα της χώρας.