19.5 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Σενάριο Τρόμου για την Αθήνα: Τι θα συνέβαινε σε καταστροφικό φαινόμενο αντίστοιχο της Βαλένθια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Σοκαριστική η ανάλυση των επιστημόνων για το τι θα συνέβαινε στην Αθήνα σε περίπτωση καταστροφικής καταιγίδας όπως της Βαλένθια. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για τον “απροετοίμαστο” Κηφισό στην περίπτωση που δεχθεί τον ίδιο όγκο νερού με αυτόν που προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 160 ανθρώπους.

Οι μετεωρολόγοι εξέτασαν το σενάριο του fast flood και τους παράγοντες που συντελούν για μια ξαφνική πλημμύρα. Έκαναν προβλέψεις σχετικά με το ποιές περιοχές της Αθήνας θα “βούλιαζαν” σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη καθώς είναι θέμα χρόνου να πλήξει το λεκανοπέδιο μια κακοκαιρία τύπου «Daniel». Τουλάχιστον 12 είναι οι δήμοι που θα μπορούσε να “πνίξει” από την Πάρνηθα έως το Φάληρο.

Απροετοίμαστος ο Κηφισός και όχι μόνο

Εξαιτίας της χρόνιας παράβλεψης να συµπεριληφθεί ο Κηφισός στα αντιπληµµυρικά έργα της Αττικής, στο ακραίο αυτό σενάριο, θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες σε όλο το μήκος του. Σχεδόν 35 τετραγωνικά χλμ θα καλυφθούν με νερό, επηρεάζοντας 18 δήμους του λεκανοπεδίου, δηλαδή το ¼ του πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης µε τίτλο «Κηφισός – Ώρα Μηδέν» ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, είχε αναλύσει τους κινδύνους από την εγκληµατική εγκατάλειψη του Κηφισού. Οι 12 δήµοι που κινδυνεύουν είναι των Αγίων Αναργύρων, Αθηνών, Αιγάλεω, Αχαρνών, ∆ιονύσου, Κηφισιάς, Μεταµόρφωσης, Μοσχάτου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου και Φιλαδέλφειας.

Τουλάχιστον ανησυχητική είναι η ανάλυση του κ. Μπελαβίλα που τόνισε πως είμαιστε αθωράκιστοι απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Εξήγησε πως «πρέπει να αναθεωρήσουµε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεµάτων και να ανοίξουµε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάµια τους και τα ρέµατά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα».

Εκτός από την λεκάνη του Κηφισού, μεγάλο κίνδυνο για πλημμύρα αντιμετωπίζουν τα Μεσόγεια, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Σαρωνίδα, Ανάβυσος, Λουτράκι, Μέγαρα, Ασπρόπυργος και Ραφήνα.

Απογοητευτικές και δυσοίωνες οι προβλέψεις

Ανεπαρκής κρίνεται ο βαθμός ετοιμότητας της Ελλάδας σε ανάλογο φαινόμενο «ψυχρής σταγόνας». Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια προκλήθηκε από έναν συνδυασμό ακραίων υδρομετεωρολογικών φαινομένων, εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας. Όπως τόνισε: «καμία χώρα δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει αυτές τις ανείπωτες καταστροφές και τις συνεπακόλουθες εικόνες χάους, που δημιουργούνται όταν μεγάλοι όγκοι νερού κατακλύζουν με τεράστια ταχύτητα οικιστικές περιοχές».

Επιπλέον για το ζήτημα των υποδομών ο κ. Λέκκας εξήγει: «Από πλευράς υποδομών δυστυχώς δεν μπορούσε να κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς θα πρέπει να γκρεμίσουμε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα για να αφήσουν τον ποταμό του Κηφισού να ρεύσει»

Αντίστοιχες είναι και οι τρομακτικές προβλέψεις του διευθυντή του Αστεροσκοπείου, Χάρη Κοντοέ:

«Η Αθήνα όπως και κάθε άλλη μεγάλη πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι εκτεθειμένες σαν πολιτείες σε αυτά τα φαινόμενα που πλέον είναι πολύ δύσκολα να διαχειριστούν. Δεδομένου πλέον ότι ο καιρός έχει αλλάξει, και δεδομένου ότι αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται πιο συχνά στη ζωή μας, το μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα πατήσει κανείς πάνω στις μελέτες κινδύνου για να γίνουν τα αντιπλυμμηρικά έργα»

Συγκλονιστικές είναι και οι μετρήσεις του όγκου της βροχής αν σκεφτεί κανείς πως στην Ισπανία μέσα σε 24 ώρες έπεσαν 491,2 χιλιοστά νερού, με τα 160 από αυτά να πέφτουν σε μόλις 1 ώρα. Αντίστοιχα στη Θεσσαλία ο Daniel πέρυσι “βύθισε” τον κάμπο και το Πήλιο με αρκετές περιοχές να δέχονται πάνω από 750 χιλιοστά βροχής.

«Και το πιο εξελιγμένο κράτος δεν είμαι σίγουρη αν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τέτοια μεγάλη ραγδαιότητα. Η Αττική είχε πλημμυρήσει και με 60 χιλιοστά βροχής παλιότερα όπου είχαμε και πολλούς νεκρούς», σχολίασε η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: