20.4 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Δημοφιλέστατα  τα ελληνικά ομόλογα: Γιατί προτιμώνται έναντι των Ιταλικών, Ισπανικών και Γαλλικών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Εν μέσω μιας καταιγίδας που πλήττει την ευρωπαϊκή αγορά χρήματος τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν την πιο ασφαλή λύση. Οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους ελληνικούς τίτλους έναντι των Ιταλικών, Ισπανικών και Γαλλικών καθώς τα ομόλογά μας επηρεάζονται ελάχιστα από τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ, ενώ την ίδια ώρα πιέζουν τις άλλες χώρες με υψηλότερο χρέος.

Ειδικότερα για την Ελλάδα ισχύει ότι τα 2/3 του ελληνικού χρέους, περίπου 230 δισ. ευρώ αφορούν τον λεγόμενο επίσημο τομέα και είναι κλειδωμένα σε σταθερά χαμηλά επιτόκια. Επίσης, το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας δεν ξεπερνά 10 δισ. ευρώ και για φέτος και για το 2025 , αφήνοντας λίγα περιθώρια για ατυχήματα. Τούτο τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν φτάσει το ύψος-ρεκόρ των 44 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αργά το απόγευμα της Παρασκευής η απόδοση για το ελληνικό πενταετές ομόλογο ήταν μικρότερη κατά 4 μ.β. σε σχέση με το αντίστοιχο ομόλογο της Ισπανίας, 48 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το ιταλικό πενταετές και 9 μονάδες βάσης χαμηλότερα από αυτό της Γαλλίας.

Για ποιό λόγο γίνονται ανάρπαστα

Τα ελληνικά ομόλογα είναι σε μεγάλη ζήτηση, αφού δεν μπορεί κανείς να τα βρει στην αγορά. Η περιορισμένη εκδοτική δραστηριότητα από το 2021 και μετά, η οποία δεν ξεπέρασε σε ετήσια βάση τα 12 δισ. ευρώ, δεν δημιουργεί συνθήκες υψηλής ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα. Η χαμηλή αυτή ρευστότητα κάλυψε τα 60 δισ. ευρώ τα οποία έχουν αγοράσει και παρακρατούν οι εμπορικές τράπεζες. Τα ομόλογα αυτά τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις έναντι νέου δανεισμού, για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Άλλα 38 δισ. ευρώ έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων (PEPP) που έτρεξε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ υπολογίζεται ότι άλλα 30 δισ. ευρώ σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Το χαμηλό αυτό free float των ελληνικών τίτλων τα κάνει ανάρπαστα σε κάθε δημοπρασία και μειώνει σταθερά τις αποδόσεις τους. 

Η συμβολή της δημοσιονομικής σταθερότητας

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιμένει στη σταθερή πορεία της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Τούτο δεν αποδεικνύεται μόνο από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και από το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου στο 1% του ΑΕΠ και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 0,8% του ΑΕΠ. Το ίδιο το μέγεθος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο τέλος του χρόνου στο 153,7%, από 161,9% το 2023, και θα μειωθεί περαιτέρω στο 149,1% το 2025. Συνολικά, στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 η Ελλάδα δεσμεύεται για περαιτέρω μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 30% του ΑΕΠ. Οι αγορές, οι θεσμοί αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν σε κάθε έκθεσή τους την προσήλωση της ελληνικής πλευράς στη βελτίωση του μεγέθους του χρέους. Το αποτέλεσμα είναι οι 4 από τους 5 οίκους αξιολόγησης που παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία (Moody’s, DBRS, Scope, S&P) να έχουν αναβαθμίσει από την αρχή του χρόνου τις προοπτικές της, δίνοντας σήμα για αναβάθμιση και της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τη βαθμίδα “ΒΒΒ-“.

Το σχέδιο τριών σημείων του ΟΔΔΗΧ

Ο ΟΔΔΗΧ προκειμένου να βελτιώσει τα επιμέρους χαρακτηριστικά του χρέους έχει εκπονήσει σχέδιο τριών σημείων.

Το πρώτο σημείο αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, το οποίο θα επιτευχθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο περιορισμός των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τα 11 δισ. ευρώ, που ήταν το άληκτο υπόλοιπο, στα 8 δισ. ευρώ. Στη θέση τους εκδίδονται ομόλογα του Δημοσίου με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός χρόνου, επιμηκύνοντας έτσι οριακά τη συνολική “ωρίμανση” του χρέους. Η δεύτερη επιμέρους στρατηγική είναι να γίνονται επανεκδόσεις σε ομόλογα τα οποία έχουν διάρκεια πάνω από 10 χρόνια (κυρίως 15ετή και 30ετή), με στόχο και πάλι την επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους. 

Το δεύτερο στοίχημα είναι η μείωση, έστω και οριακά, του υπολοίπου του χρέους, κάνοντας χρήση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία από το 2018 που βγήκε η χώρα από τα Μνημόνια βρίσκονταν μόνιμα πάνω από τα 30 δισ. ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, οι χαμηλές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ τόσο φέτος όσο και το 2025, δίνουν περιθώρια χαμηλότερου ύψους δανεισμού και, άρα, συγκράτησης και του υπολοίπου του χρέους.

Το τρίτο σημείο στοχεύει στην παροχή ρευστότητας για τους επενδυτές, της “επενδυτικής βαθμίδας”. Δηλαδή θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται στην Ελλάδα, επιθυμώντας να ανοίξουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, τις οποίες θα αυξήσουν μόλις ξεκινήσουν οι αναβαθμίσεις εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Ρωσία- Απίστευτη Δικαστική Απόφαση: Πρόστιμο πολλών τρισεκατομμυρίων στην Google. H  αντίδραση του κολοσσού

Ένα ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση προστίμου ενάντια στον τεχνολογικό κολοσσό της Google για πολλά...

Goldman Sachs: Η αναθεώρηση του ΑΕΠ φέρνει νέες αναβαθμίσεις για την Ελλάδα – Σε καλύτερο δρόμο το χρέους

Νέες αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία και καλύτερες επιδόσεις του χρέους βλέπει η Goldman...

Άλμα των εταιρικών ομολόγων: Υπεραξίες και υψηλές αποδόσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ποιες οι τιμές των εισηγμένων ομολόγων

Η αγορά των εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε περίοδο ευφορίας, καθώς οι...