Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη με όχημα την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, αλλά και του κινδύνου διακοπής του ιρανικού εφοδιασμού λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το κλίμα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 60 σεντς ή 0,8% στα 76,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Νοεμβρίου απώλεσε 33 σεντς, ή 0,5%, στα 73,24 δολάρια το βαρέλι.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατ. βαρέλια στα 422,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 2 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, η αύξηση ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις της ομάδας American Petroleum Institute, γεγονός που βοήθησε να περιοριστεί η πτώση των τιμών του αργού, δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής futures πετρελαίου στη Mizuho στη Νέα Υόρκη. Οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις στα αποθέματα βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων επίσης συνέβαλαν στον περιορισμό της επίδρασης στις τιμές, συμπλήρωσε.
Ανησυχία επενδυτών για τη μειώση ζήτησης στην Κίνα
Τόσο το Brent όσο και το WTI αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1% νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού οι τιμές είχαν πέσει πάνω από 4% την Τρίτη λόγω της πιθανής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, αν και οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές για πιθανή επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή.
“Παρά τις τρέχουσες αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι η αγορά πετρελαίου είναι πολύ ευάλωτη σε διορθώσεις λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής μακροοικονομικής αφήγησης από την Κίνα”, δήλωσε ο Harry Tchilinguirian, επικεφαλής έρευνας στην Onyx Capital Group.
Η Κίνα δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν “βέβαιη” ότι θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης για το σύνολο του έτους, αλλά απέφυγε να εισαγάγει ισχυρότερα δημοσιονομικά μέτρα, απογοητεύοντας τους επενδυτές που είχαν υπολογίσει σε μεγαλύτερη στήριξη της οικονομίας.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την αργή ανάπτυξη που μειώνει τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.